A szeparatisták Donyeck térségére összpontosították a támadásaikat

2016. március 24., 16:42

A szeparatista fegyveresek továbbra is megsértik a tűzszünetet, és lövik a terrorellenes műveletben (ATO) részt vevő ukrán erőket a minszki megállapodások által tiltott fegyverzetből – közölte Facebook-oldalán az ATO vezérkarának sajtóközpontja.

„Az elmúlt nap során az ellenség összesen 53 alkalommal nyitott tüzet Ukrajna Fegyveres Erőinek állásaira. A legtöbb eset – 48 – Donyeck térségében fordult elő” – áll a közleményben, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

Aknatűz alá vették az ukrán katonák állásait Jakovlivka, Sztaromihajlivka, Lozove településeken, valamint a donyecki repülőtérnél. A szakadárok 82 és 120 milliméteres aknavetőket vetettek be, s összességében több mint 100 aknát lőttek ki. Ezen kívül a Lozove melletti állásokat gránátvetőkből és egy gyalogsági harcjármű (BMP-1) fegyverzetéből is lőtték.

A legtöbbször az Avgyijivka, Zajceve, Majorszk, Piszki és Opitne településeken kialakított ukrán állásokra nyitottak tüzet az oroszbarát fegyveresek. Avgyijivkánál a szeparatisták tegnap napközben, illetve mára virradóra nem folytatták az ipari kerület előző éjszakai ostromát, viszont aknavetőtűz alatt tartották a térséget – közölte Viktor Scsubeny, az ATO szóvivője.

„Katonáink az életüket védve egy ízben viszonozták a tüzet kézifegyverekből” – tette hozzá.

Az Ukrajinszka Pravda úgy tudja, az ellenséges tűzben négyen sebesültek meg Avgyijivkánál.

Mariupol térségében Sirokinénél, Novovibojivkánál, Dokucsajevszknél lőtték az ukrán védők állásait a szakadárok. Ezekben a támadásokban szintén bevetettek 120 milliméteres aknavetőket.

Olekszandr Motuzjanik, az elnöki adminisztráció illetékes szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön közölte, hogy az elmúlt 24 órában összesen hat ukrán katona sebesült meg az ATO övezetében. Az említett avgyijivkai tüzérségi támadásokban megsebesült négy katona mellett ketten az ellenség huzalos gránátcsapdájától sérültek meg Sztanicja Luhanszkánál.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)