Eltemették Kijevben a 15 éve meggyilkolt Heorhij Gongadze ukrán újságírót

2016. március 23., 07:57

Végső nyugalomra helyezték kedden Kijevben Heorhij Gongadze ukrán újságírót, akit minden bizonnyal politikai okokból, hivatása gyakorlása miatt gyilkoltak meg 15 évvel ezelőtt.

Gongadze maradványait a kijevi Szent Miklós-templom területén helyezték el. Búcsúztatásán volt és jelenlegi parlamenti képviselők, közéleti szereplők és újságírók vettek részt. Gongandze hozzátartozóinak kérésére a templomi gyászszertartáson a média képviselői nem fotózhattak és filmezhettek, továbbá politikusok sem mondhattak beszédet.

Özvegye, Miroszlava Gongadze a temetésen kijelentette, hogy férje ügye nem zárulhat le mindaddig, amíg a gyilkosság megrendelőit is el nem ítélik.

Heorhij Gongadze az akkori elnökkel, Leonyid Kucsmával szemben rendkívül kritikus Ukrajinszka Pravda hírportál alapítója és szerkesztője volt. 2000. szeptember 16-án tűnt el, lefejezett holttestére két hónappal később bukkantak egy Kijev környéki erdőben. Fejét azóta sem találták meg. Édesanyja mostanáig ragaszkodott ahhoz, hogy csak azután temessék el fiát, ha holttestének minden része előkerült.

2013 januárjában életfogytiglanra ítélték Olekszij Pukacs volt rendőrtábornokot, aki bevallotta, hogy saját kezűleg végzett az újságíróval. A Gongadze özvegyét képviselő ügyvéd állítása szerint Pukacs a bíróság előtt a gyilkosság megrendelői között megnevezte Leonyid Kucsmát és Volodimir Litvint, az elnöki titkárság akkori vezetőjét.

(MTI/Kárpátalja)