Ukrán parlamenti képviselők indultak útnak Oroszországba a fogva tartott ukrán pilótanő ítélethirdetésére

2016. március 21., 08:17

Ukrán parlamenti képviselők egy csoportja és az államfő sajtótitkára indult útnak vasárnap a dél-oroszországi Donyeck városba, hogy jelen legyen Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő tárgyalásán az ítélet kihirdetésekor.

Irina Herascsenko, a Petro Porosenko ukrán elnök mögötti tömörülés képviselője, a kelet-ukrajnai válság rendezésére életre hívott – Moszkva, Kijev és az EBESZ képviselőiből álló – összekötő csoport humanitárius kérdésekkel foglalkozó alcsoportjának ukrán tagja Facebook-oldalán azt írta, hogy „Porosenko elnök utasítására és a szívünkre hallgatva Szvjatoszlav Ceholkóval (az államfő sajtótitkárával) együtt (Oroszországba) utazunk, hogy támogassuk Nagyija Szavcsenkót a bírósági tárgyaláson”.

A bejegyzés szerint a tíztagú csapatban rajta kívül még három női képviselő utazik a pilótanőt támogatni, köztük Jurij Lucenkónak, a Janukovics-rezsim alatt bebörtönzött volt belügyminiszternek, jelenlegi frakcióvezetőnek a felesége.

„Remélem, lesz annyi eszük, hogy odaengednek bennünket, képviselőket, akik diplomáciai útlevéllel rendelkezünk, és az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének és más nemzetközi szervezeteknek a tagjai is vannak közöttünk. Különben ez túlságosan árulkodó lenne” – jegyezte meg Herascsenko reagálva arra a hírre, miszerint a pilótanő perére érkező ukránokat nem engedik át az orosz határon. Ez utóbbit Szavcsenko egyik ügyvédje, Nyikolaj Polozov írta vasárnap a Twitteren.

A Szavcsenko elleni ítélet kihirdetése várhatóan hétfőn lesz. Az orosz ügyészség 23 év börtönbüntetést kért a pilótanőre, akit azzal vádolnak, hogy bűnrészes két orosz televíziós halálában.

Szavcsenko a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanásakor helikopter-pilótaként szolgált az ukrán hadseregben, ahonnan szabadságra ment, és beállt az Oroszország által támogatott szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. 2014 nyarán Luhanszk közelében a szakadárok fogságába esett.

Oroszországban azzal vádolták meg, hogy ő volt a tűzkoordinátora annak az aknavető-támadásnak, amelyben két orosz tévés életét vesztette. Szavcsenko azonban kitart amellett, hogy az aknatámadás idején már a szakadárok fogságában volt, erővel vitték ki őt az országból és adták át az orosz hatóságoknak.

Szavcsenkót távollétében Julija Timosenko pártja, a Haza (Batykivscsina) listavezetőjeként parlamenti képviselővé választották a 2014 októberében tartott törvényhozási választásokon, továbbá az ET Parlamenti Közgyűlésének is tagja lett.

(MTI/Kárpátalja)