Lucenko szerint kizárt, hogy Jacenyuk még egy évig miniszterelnök maradjon

2016. március 21., 19:07

Jurij Lucenko, a Petro Porosenko Blokkja (BPP) parlamenti frakciójának vezetője kizárta annak lehetőségét, hogy Arszenyij Jacenyuk maradjon a miniszterelnök – írja összeállításában a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

„A legutóbbi konzultációk után kizártnak tartom, hogy Jacenyuk miniszterelnök maradhat egy újabb évig. Nekem úgy tűnik, ő maga és a Népi Front frakciója is belátta, hogy a kormány tulajdonképpen cselekvésképtelen, és a legutóbbi konzultációk csak arról folynak, hogy milyen legyen a parlament által kinevezendő következő kormány formátuma” – írta Lucenko Facebook-oldalán.

Jelezte, hogy a BPP egy szakértői kormány létrehozását támogatja élén Natalija Jareszko jelenlegi pénzügyminiszterrel, akit alkalmasnak nevezett egy pártsemleges kabinet megalakítására.

Egy ilyen formátumú kormány a frakcióvezető szerint gyors előrelépést érhet el a reformok terén, elsősorban ami az oligarchák és a „pártüzletemberek” eltávolítását illeti az állami monopóliumokból.

„Sajnos, ezt a változatot nem támogatja a Szamopomics frakciója, amely nem hajlandó belépni semmilyen koalícióba, beleértve egy esetleges Szadovij- vagy Jareszko-kormányt is. A Népi Front szintén ellenzi a szakértői kormányt, s egy új pártkormány megalakítását javasolja a Legfelső Tanács frakcióinak minisztereiből” – jelezte Lucenko. Hozzátette: a kormányfő, a kormány menesztése az a minimum, amelyre a BPP törekszik.

Lucenko reményét fejezte ki, hogy talán már a héten, esetleg csütörtökön összehívhatják a parlament rendkívüli ülését, amelyen megválaszthatják az új miniszterelnököt és a kormányt, valamint elfogadhatják a kormányprogramot is.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, Borisz Lozskin, az elnöki adminisztráció vezetője március 20-án bejelentette, hogy Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök csapata kész támogatni Natalija Jareszko pénzügyminiszter kormányfői kinevezését. Lozskin szerint Jareszko mellett jelenleg Volodimir Hrojszman, a Legfelső Tanács jelenlegi elnöke a másik potenciális kormányfőjelölt. Szerinte a hétfőre és keddre tervezett egyeztetéseken dől majd el, hogy a Jareszko vagy Hrojszman által vezetett kormány támogatására alakítható-e koalíció.

(zn.ua/Kárpátalja)