Újraszámolják a költségvetést

2016. március 19., 12:38

A Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Minisztérium előrejelzése szerint a dollár átlagárfolyama 2016-ban várhatóan 26,9 hrivnya lesz – jelentette az Ekonomicsna Pravda meg nem nevezett, a kormányhoz közeli forrására hivatkozva.

A forrás közlése szerint a Pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy újraszámolja a költségvetést ezen az új, a korábbinál kedvezőtlenebb árfolyamon.

A portál ezzel összefüggésben emlékeztet, hogy a december végén elfogadott 2016-os költségvetés még 24,1 hrivnya/dollár átlagárfolyamot vett alapul erre az esztendőre.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy – ugyancsak kormányforrások szerint – Ukrajna Nemzeti Bankja azzal számol, 2017-ben 27,2 hrivnya lesz a dollár átlagárfolyama éves szinten, s az év végére 27,8 dollárra módosul. A jegybanknál ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az árfolyam alakulása nagyban függ a kelet-ukrajnai helyzettől, a politikai stabilitástól, a nyersanyagok világpiaci árának alakulásától, valamint attól is, hogy folytatódik-e az ukrán termékek oroszországi exportjának embargója.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)