Ukrán válság: a populizmus és a korrupció a fő ok

2016. február 18., 09:00

Ukrán politológusok szerint kedvező hatással lesz Petro Porosenko elnök népszerűségére az, hogy kedden a lakosság körében talán a két legnépszerűtlenebb tisztségviselőt, Viktor Sokin főügyészt és Arszenyij Jacenyuk kormányfőt lemondásra szólította fel.

Vadim Karaszjev ismert ukrán politológus szerint taktikai döntést hozott az államfő azzal, hogy hallgatva a nyugati partnerekre, akik Sokint az ügyészségi reform fékezőjének tekintik, lemondásra szólította fel, de Jacenyukot is beáldozta.

Karaszjev szerint Porosenko a kormányfőtől akart igazából megszabadulni, nem a főügyésztől. Ezzel szemben Sokin állítólag beadta lemondását, míg Jacenyuk és kormánya a keddi bizalmatlansági szavazás kudarcba fulladása miatt szeptemberig „immunitást” kapott, azaz nem meneszthető.

Jacenyuk a maga részéről aktív kapcsolatokat ápolt nyugati diplomatákkal, gyakran találkozott velük, és igyekezett meggyőzni őket arról, hogy nélküle az ország összeomlik, nincs a helyére új kormányfőjelölt, ezért előre hozott parlamenti választásokat kell tartani, ami hónapokra megakasztaná a reformokat és megszakadna az együttműködés Kijev és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között. A parlament kormánypárti frakcióit viszont elhanyagolta, nem lobbizott a kabinet javaslatainak elfogadásáért, így nem meglepő, hogy a parlament több kormányzati előterjesztést elutasított.

Közben szerdán Jacenyuk pártja, a Népi Front „a felelőtlen populizmus újabb megnyilvánulásának” nevezte azt, hogy Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja bejelentette kilépési szándékát a kormánykoalícióból. A Népi Front rámutatott arra, hogy a Haza frakciója jó ideje nem támogatja a kormány előterjesztéseit, de eddig nem lépett ki a koalícióból.

„Ez a frakció mindent megtett, hogy a politikai felelősség terhe nélkül érje el a parlamenti választások idő előtti kiírását, és destabilizálja a helyzetet az országban. Ez a destruktív terve azonban előző nap meghiúsult, ezért most gazdasági érdekeit nem a kormány menesztésével, hanem új választások útján igyekszik érvényesíteni” – írta Jacenyuk pártja közleményében.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)