Ma dönt a Szamopomics, hogy marad-e a koalícióban

2016. február 18., 08:22

A tervek szerint a Szamopomics a párt vezetésének csütörtöki ülését követően jelenti be döntését, hogy marad-e továbbra is a parlamenti koalícióban – jelentette be az RBK-Ukrajina szerint Oleh Berezjuk, a Szamopomics parlamenti frakciójának vezetője azt követően, hogy szerdán este találkozott Petro Porosenko elnökkel.

A képviselő közölte, a párt a döntéshozás záró stádiumánál tart, ami az arra adandó reakciójukat illeti, hogy a koalíció kedden este nem szavazta meg a Jacenyuk-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Korábban a nap folyamán Jelena Szotnyik, a párt képviselője tudatta, hogy a Szamopomics frakciójának ülésén a koalícióból való kilépésről tárgyaltak.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy tegnap bejelentette kilépését a koalícióból a Julija Timosenko vezette Batykivscsina. Ugyancsak távozni kíván a koalícióból a Petro Porosenko Blokkja (BPP) párt frakciójának három tagja: Jehor Firszov, Szerhij Kaplin és Olekszandr Szuhonyako.

Ily módon a parlamenti koalíciót jelenleg a BPP 132, a Narodnij front 81 és a Szamopomics 26 képviselője alkotja, ami összesen 239 képviselőt jelent. A koalíciónak legkevesebb 226 honatyából kell állnia, így amennyiben a Szamopomics a kilépés mellett dönt, a kormány mögött álló többség megszűnik létezni.

Szerdán összeült a BPP frakciója is, a tanácskozáson részt vett Petro Porosenko elnök. Az ülést követően Musztafa Najjem képviselő közölte, hogy a frakció hibának tartja, ami kedden este történt a parlamentben, s Arszenyij Jacenyuk kormányfőnek, valamint a kormánynak távoznia kell. Hozzátette: nem kaptak egyértelmű magyarázatot arra, miként fordulhatott elő, hogy nem sikerült meneszteni a kormányt.

Najjem jelezte, hogy a találkozó során az elnök „emocionálisan és hangosan fejezte ki magát”. A honatya szerint Porosenko ragaszkodott hozzá, hogy nem volt semmiféle összeesküvés és ő nem érti, miért szavazott így a frakció (a BPP képviselőinek egy része nem vett részt a szavazásban, így a kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány nem kapta meg a szükséges támogatást). Najjem szavai szerint az elnök értésükre adta: az egyik legfőbb ok, amiért nem lehetséges a kormány azonnali menesztése, hogy a külföldi országok nagykövetei védik Arszenyij Jacenyukot.

Jurij Lucenko, a BPP frakcióvezetője az ülés után közölte, a képviselők egy része azért nem szavazott a bizalmatlansági indítványról, mert nem akarták megismételni a korábbi évek hibáját, nem kívánták addig meneszteni a kormányt, amíg nem ismert az új kormányfőjelöltek személye.

Ugyanakkor Musztafa Najjem még kedden este közölte, szerinte a kormány menesztéséről rendezett szavazás kudarca egyfelől az oligarchák – Rinat Ahmetov, Ihor Kolomojszkij és Szerhij Ljovocskin –, másfelől Petro Porosenko elnök és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök összeesküvésének eredménye.

„Ami ma (kedden este – a szerk.) és az elmúlt héten történt az ülésteremben, egy jól megrendezett előadás volt, amelyben a kényszerű áldozat szerepét Viktor Sokin legfőbb ügyész játszotta el” – tette hozzá a honatya arra utalva, hogy Sokin Petro Porosenko államfő felszólítására kedden benyújtotta lemondását.

„Azon információk alapján, amelyek mindjárt a szavazást követően kezdtek érkezni, ezt a forgatókönyvet még az előző napon (tehát hétfőn – a szerk.) hagyták jóvá. Körültekintően kalibrálták az Arszenyij Jacenyuk menesztése melletti szavazatok számát a megfelelő telefonhívásokkal az elnöki adminisztrációból és a miniszterelnök környezetéből” – jelezte Najjem.

Okszana Szirojid, a Legfelső Tanács elnökének helyettese szerint Petro Porosenko elnök keddi bejelentésével, amelyben Sokinnal együtt Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt is lemondásra szólította fel, szerette volna a parlamentre hárítani a felelősséget a szavazás későbbi kudarcáért.

(rbc.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)