Elhagyja a koalíciót a Szamopomics

2016. február 18., 18:34

A Szamopomics frakciója elhagyja a parlamenti koalíciót, miáltal a koalíció megszűnik létezni – jelentette be Kijevben Oleh Berezjuk frakcióvezető pártja képviselőivel közösen.

Az Ukrajinszka Pravda által idézett szavai szerint frakciójuk valamennyi tagja aláírta a Volodimir Hrojszmannak, a Legfelső Tanács elnöknek címzett beadványt a koalícióban való részvételük megszüntetéséről.

„Nyilvánvalóvá vált az a hatalmi szövetség, amelynek résztvevői a BPP frakciójának egy része, a Narodnij front, és a Régiók Pártjának szilánkjai lettek. Az olyan tettek, amelyek legitimálták Ukrajna kormányát, merényletet jelentenek az ország államberendezkedése ellen, és végérvényesen szétverték az Európai Ukrajna parlamenti koalíciót – jelezte Berezjuk.

„Tekintettel erre a párt vezetése elhatározta: »lehetetlennek nyilvánítani a Szamopomics Egyesülés frakciójának további szövetségét azokkal a politikai erőkkel, amelyek az oligarchikus államcsíny résztvevőivé váltak a parlamentben, és beszüntetni a tagságot a parlamenti koalícióban«” – közölte.

A frakcióvezető szerint a Szamopomics kész lemondani valamennyi parlamenti tisztségről. Közölte, hogy egy szakértői platform létrehozását kezdeményezik közös álláspont kialakítására az Alkotmányt, a gazdasági fejlődést és a reformokat érintő kérdésekben.

A Szamopomics frakciója kezdeményezni fogja ezen kívül a választási törvény módosítását annak érdekében, hogy a következő választásokat nyílt listás rendszer szerint tartsák meg – jelezte Berezjuk.

A Szamopomics kilépésével a parlamenti koalíciót jelenleg már csupán a BPP 136 és a Narodnij front 81 képviselője alkotja, ami összesen 217 mandátumot jelent. A koalíciónak legkevesebb 226 honatyából kell állnia a 450 fős törvényhozásban, azaz a kormánytöbbség megszűnt létezni.

A koalíció felbomlása esetén a parlamenti pártoknak 30 napjuk van rá, hogy újabb többséget hozzanak létre a törvényhozásban. Ezt követően az államfőnek jogában áll előrehozott parlamenti választásokat kiírni. Petro Porosenko elnök korábban több alkalommal jelezte, hogy csak végső esetben fog élni ezzel a jogával.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)