Timosenko frakciója kilép a koalícióból

2016. február 17., 19:07

A Batykivscsina frakciójának kilépését a parlamenti koalícióból maga Julija Timosenko, a párt frakcióvezetője jelentette be szerdán a Legfelsőbb Tanács folyosóján újságíróknak.

„A Batykivscsina frakciója korábbi ülésén az egyedüli lehetséges döntést hozta meg, ez a lépés a koalícióból való távozás” – közölte az Ukrajinszka Pravda szerint.

„Kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy ebben a parlamentben soha nem létezett a demokratikus, európai irányultságú erők koalíciója. Mindig egy háttér-, árnyékkoalíció létezett” – jelentette ki.

Timosenko szerint a frakció döntése egyöntetű volt.

Jelenleg a Batykivscsina tárgyalásokat folytat a koalíció egy másik pártjával, a Szamopomiccsal. A két párt képviselői délelőtt nem jelentek meg a parlament üléstermében.

A Szamopomics frakciója korábban közleményben jelentette be, hogy a keddi szavazás kudarca miatt szerdán képviselőik nem vesznek részt a törvényhozás munkájában.

„Ukrajnában cinikus kormánycsíny történt az elnök, a miniszterelnök, a koalíció kleptokratikus része és az oligarchikus blokk részvételével” – áll a párt közleményében.

Az UNIAN úgy tudja, a Szamopomics szintén a koalícióból való távozását fontolgatja.

Ugyancsak bejelentette távozását a koalícióból a Petro Porosenko Blokkja (BPP) párt frakciójának két tagja: Szerhij Kaplin és Olekszandr Szuhonyako képviselők.

Ily módon a parlamenti koalíciót jelenleg a BPP 132, a Narodnij front 81 és a Szamopomics 26 képviselője alkotja, ami összesen 239 képviselőt jelent. A koalíciónak legkevesebb 226 honatyából kell állnia, így amennyiben a Szamopomics a kilépés mellett dönt, automatikusan megszűnik létezni.

A Kárpátalja Online korábban beszámolt arról, hogy kedden este a parlamentnek nem sikerült menesztenie a Jacenyuk-kormányt, miután a Jurij Lucenko (BPP) által benyújtott bizalmatlansági indítványra a minimálisan szükséges 226 helyett mindössze 194-en szavaztak igennel a honatyák közül. Előzetesen a Batykivscsina, Oleh Ljasko Radikális Pártja, az Opozicijnij Blok, illetve a bizalmatlansági indítványt kezdeményező BPP és a Szamopomics is jelezte, hogy a kormány távozására fognak voksolni.

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)