Ki és miként szavazott a Jacenyuk-kormány elleni bizalmatlansági indítványra?

2016. február 17., 11:40

Kedden este mindössze 32 szavazat hiányzott a Legfelsőbb Tanácsban ahhoz, hogy menesszék hivatalából Arszenyij Jecenyuk miniszterelnök kormányát. A bizalmatlansági indítványról tartott név szerinti szavazás eredményeit közzétették a parlament hivatalos weboldalán – írja az Ukrajinszka Pravda.

Ezek szerint a Petro Porosenko Blokkja (BPP) képviselői közül 97-en szavaztak a kormány menesztésére, 10-en tartózkodtak, 10-en nem vettek részt a szavazásban, 19-en hiányoztak.

Az Opozicijnij Blok 43 honatyája közül 8 képviselő adta le a szavazatát, köztük Jurij Bojko és Julija Ljovocskina. Natalija Korolevszka nemmel szavazott a kormány menesztésére.

Az 51 független képviselő közül 28-an támogatták a kormány távozását. Volodimir Hrojszman házelnök tartózkodott.

Ami Oleh Ljasko Radikális Pártját illeti, 21 képviselőjük közül 15-en támogatták a kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

A Szamopomics frakciója gyakorlatilg testületileg – 25-en a 26 képviselőből – megszavazta a kormány menesztését.

A Volja narodu képviselőinek többsége nem támogatta a kormány távozását, 20 képviselőjükből mindössze hatan szavaztak igennel a bizalmatlansági indítványra.

A Batykivscsina 19 szavazatából 15-öt a kormány távozására adtak le, így szavazott maga Julija Timosenko frakcióvezető is. Timosenkónak a teremben jelenlévő párttársai közül egyedül Ihor Lucenko nem szavazta meg a bizalmatlansági indítványt.

A Vidrodzsennya képviselőcsoport és a Narodnij front frakciója nem vett részt a szavazásban.

Ami a kárpátaljai képviselőket illeti, a Zakarpattya Online beszámolója szerint a kormány távozására szavazott Brenzovics László, Valerij Packan, (BPP), Viktor, Ivan és Pavlo Baloga (függetlenek), Vaszil Petyovka (Volja narodu), Ivan Kruljko (Batykivscsina), Jurij Csizsmarj (Oleh Ljasko Radikális Pártja) és Nesztor Sufrics (Opozicijnij Blok). Ugyanakkor nem szavazta meg a bizalmatlansági indítványt Mihajlo Lanyo (Vidrodzsennya), Robert Horvat (BPP) és Valerij Luncsenko (Narodnij Front).

Korábban hírt adtunk arról, hogy kedden este a parlamentnek nem sikerült menesztenie a Jacenyuk-kormányt, miután a Jurij Lucenko (BPP) által benyújtott bizalmatlansági indítványra a minimálisan szükséges 226 helyett mindössze 194-en szavaztak igennel a honatyák közül. Előzetesen a Batykivscsina, Oleh Ljasko Radikális Pártja, az Opozicijnij Blok, illetve a bizalmatlansági indítványt kezdeményező BPP és a Szamopomics is jelezte, hogy a kormány távozására fognak voksolnak. Megfigyelők szerint mégsem tekinthető meglepetésnek a szavazás alakulása, miután a politikai szereplők döntő többsége Jacenyuk kabinetjének távozását kívánja ugyan, de a jelenlegi összetételű törvényhozásban lehetetlennek tűnik a mostanitól eltérő összetételű, stabil koalíciót összekovácsolni, vagyis a kormány menesztése az előrehozott parlamenti választásokkal lenne egyenértékű.

(pravda.com.ua/zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)