Herascsenko: hétmérföldes léptekkel haladunk az előrehozott parlamenti választások felé

2016. február 17., 19:29

Az Arszenyij Jacenyuk kormányával szembeni bizalmatlansági indítványról rendezett szavazás sikertelensége közelebb hozza az előrehozott parlamenti választásokat – jelentette ki szerdán parlamenti felszólalásában Irina Herascsenko, a Petro Porosenko Blokkja (BPP) képviselője, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Hogy ma hiányoznak a képviselők az ülésteremből, nem csupán a munkájukhoz való felelőtlen hozzáállás kérdése. Törvényszerű reakció ez arra, ami tegnap történt a parlamentben” – mutatott rá Herascsenko arra a szavazatkülönbségre utalva, amely kedden este a kormány tevékenységének minősítéséről, majd nem sokkal később a kabinet elleni bizalmatlansági indítványról rendezett szavazás között mutatkozott.

„Hová tűnt az a 40 képviselő? Mi történt ez idő alatt?” – firtatta a képviselő.

Herascsenko szerint a parlament komoly politikai válság felé tart, „a legrosszabb politikai válság felé, amely nemcsak a kormány és a koalíció közötti bizalmi válság, nem csupán a tegnapi forgatókönyvben a maga nem túl szép szerepét ugyancsak eljátszó BPP frakcióján belüli bizalmi válság, hanem egy komoly parlamenti válság is”.

A képviselő szerint azok után, ami kedden este történt a parlamentben, „hétmérföldes léptekkel haladunk az előrehozott választások felé”.

Az Ukrajinszka Pravda még a tegnap esti parlamenti ülést követően idézte Musztafa Najjemet, aki szintén a parlamenti koalíció legnagyobb pártja, a BPP frakciójának a tagja, s aki szerint a kormány menesztéséről rendezett szavazás kudarca egyfelől az oligarchák –Rinat Ahmetov, Ihor Kolomojszkij és Szerhij Ljovocskin –, másfelől Petro Porosenko elnök és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök összeesküvésének eredménye.

„Ami ma (kedden este – a szerk.) és az elmúlt héten történt az ülésteremben, egy jól megrendezett előadás volt, amelyben a kényszerű áldozat szerepét Viktor Sokin legfőbb ügyész játszotta el” – tette hozzá a honatya arra utalva, hogy Sokin Petro Porosenko államfő felszólítására kedden benyújtotta lemondását.

„Azon információk alapján, amelyek mindjárt a szavazást követően kezdtek érkezni, ezt a forgatókönyvet még az előző napon (tehát hétfőn – a szerk.) hagyták jóvá. Körültekintően kalibrálták az Arszenyij Jacenyuk menesztése melletti szavazatok számát a megfelelő telefonhívásokkal az elnöki adminisztrációból és a miniszterelnök környezetéből” – jelezte Najjem.

A politikus szerint a BPP frakciójának hétfői ülése, amelyen az elnök és a kormányfő is részt vett, „színjáték volt, amelynek elterelő szerepet szántak azok számára, akik elhitték, hogy az ország vezetése készen áll az újrakezdésre”.

„Minden tiszteletem azoké a kollégáimé, akik a kormány menesztésére szavaztak, de kihasználták őket. A nap folyamán a BPP 110–127 szavazatot adott le a különböző törvénytervezetekre. A kormány menesztésére a BPP 97 képviselője szavazott” – mutatott rá.

„Kollégáink 30 szavazata a legfelelősségteljesebb pillanatban tűnt el. Hogy kik ezek az emberek, megnézhetik a parlament weboldalán, nem akárkik ők a frakcióban. Naivitás és oktalanság lenne azt hinni, hogy ez véletlenül, az elnöki adminisztrációval és a frakcióvezetéssel való egyeztetés nélkül történt” – tette hozzá Najjem.

Kedden este a parlamentnek nem sikerült menesztenie a Jacenyuk-kormányt, miután a Jurij Lucenko (BPP) által benyújtott bizalmatlansági indítványra a minimálisan szükséges 226 helyett mindössze 194-en szavaztak igennel a honatyák közül. Előzetesen a Batykivscsina, Oleh Ljasko Radikális Pártja, az Opozicijnij Blok, illetve a bizalmatlansági indítványt kezdeményező BPP és a Szamopomics is jelezte, hogy a kormány távozására fognak voksolni.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)