Hárman meghaltak, heten megsebesültek az ATO-ban

2016. február 16., 15:10

Az elmúlt 24 óra során három katona meghalt, további hét megsebesült – közölte szokásos napi sajtótájékoztatóján kedden Olekszandr Motuzjanik, az államfő hadműveleti kérdésekben illetékes szóvivője. Az ezredes szavai szerint ismét kiéleződött a helyzet a terrorellenes művelet (ATO) övezetében.

Motuzjanik jelezte, a szakadár fegyveresek minden harmadik támadásuk során olyan nehézfegyverzetet is bevetnek, amelynek a használatát tiltja a minszki megállapodás. Az elmúlt 24 óra során a terroristák több mint 200 aknát lőttek ki. Korábban az ATO vezérkaránál közölték, hogy a szakadárok a nap folyamán 79 alkalommal nyitottak tüzet az ukrán állásokra aknavetőkből és önjáró tüzérségi lövegekből.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy összefüggésbe hozható-e a tüzérségi támadások elszaporodása a soros oroszországi humanitárius konvoj megérkezésével a megszállt területekre, a szóvivő jelezte:

„Egészen közvetlen a kapcsolat. Valahányszor humanitárius konvoj érkezik az ország nem ellenőrzött részére az Orosz Föderációból, már az elkövetkező nap folyamán jelentősen nő a fegyveres provokációk és tüzérségi támadások száma. Nyilvánvaló a következtetés: lőszert hoztak.”

Az ukrán vezérkar értesülései szerint Oroszország harckocsikat is átcsoportosított a szakadároknak.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)