Timosenko és a Szamopomics menesztené a kormányt

2016. február 15., 14:58

A Batykivscsina (Haza) és a Szamopomics (Önsegítés) pártok parlamenti frakciói aláírásgyűjtésbe kezdenek a kormány menesztése céljából. Az Ukrajinszka Pravda szerint ezt Julija Timosenko, a Batykivscsina vezetője jelentette be hétfőn, a parlament egyeztető tanácsának ülésén.

„Úgy gondom, hogy a Szamopomics frakciójával közösen aláírásgyűjtést kezdeményezünk. Kérni fogjuk minden frakcióvezető aláírását, s nyilvánosságra hozzuk, kik írják alá, és kik nem. Mert véget kell már vetni ennek. Ennek a színfalak mögötti politikai, korrupciós játéknak” – közölte Timosenko.

Ezt megelőzően Oleh Berezjuk, a Szamopomics vezetője bejelentette, hogy frakciójuk is támogatja a kormány távozását.

Oleh Ljasko, a Radikális Párt frakcióvezetője jelezte, hogy képviselőik is támogatják a kezdeményezést aláírásukkal.

Makszim Burbak, a Népi Front frakcióvezetője ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy a kormány esetleges menesztése destabilizálja a helyzetet, s előrehozott parlamenti, illetve elnökválasztáshoz vezet.

„Ne legyenek illúzióik: a (kormány) távozását, az előrehozott parlamenti választásokat követően előrehozott elnökválasztásra is sor kerül, mert az új parlamentbe bekerülnek az egykori régiósok és a vad populisták” – közölte.

Burbak szerint Arszenyij Jacenyuk kormányának menesztése az Oroszországgal szimpatizálók kezére játszik.

„Minden okos ember számára nyilvánvaló, hogy a kormány menesztése nem jelent megoldást a helyzetre, hanem ugrás egy kiélezett országos válság és a társadalmi zavargások szakadékába. Ideje nyíltan kimondani, hogy ez egy oroszbarát terv. Hányszor kell még rálépni a gereblyére, hogy végre érthető legyen: Moszkva csak arra vár, mikor borul itt újra minden lángokba” – mondta Burbak.

Volodimir Hrojszman házelnök ismertette a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány napirendre tűzésének procedúráját a házszabály szerint.

„Még egyszer ismétlem – 150 (aláírást kell összegyűjteni). Be kell nyújtani a szakbizottságnak, én azonnal a bizottság napirendjére tűzöm, utasítást adok, hogy a kérdést tárgyalják sürgősséggel, majd tűzzék a Legfelső Tanács napirendjére Ukrajna Legfelső Tanácsa házszabályának megfelelően. Nem létezik más eljárás” – közölte.

Hrojszman a procedúra megszervezésével Okszana Szirojid házelnök-helyettest bízta meg.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a kormány kedden beszámolót tart tevékenységéről a parlamentben.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)