Díjnyertes fotósorozat Kárpátaljáról

2016. február 15., 17:17

Frontról hazatért katonákkal, családtagjukat gyászolókkal, Krímből menekült tatárokkal találkozott Végh László, a Magyar Nemzet fotóriportere Kárpátalján, és fáradhatatlanul fotózott mindent, amit látott. A riport az idei Pictures of the Year Internationalen kategóriájában első helyezést ért. A rangos fotós seregszemlén taroltak a magyarok.

Egy év Kárpátalján fényképezőgéppel – ezzel a címmel jelent meg januárban a fotóriport, miután Végh László, a Magyar Nemzet fotóriportere a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjnak köszönhetően egy éven keresztül többször is megfordult Kárpátalján. Fotózott frontról visszatért katonát, gépfegyverrel egyensúlyozó kisfiút, családtagjukat gyászolókat. A riport a 73. Pictures of the Year Internationalen kategóriájában (fotóriport, hírlap) az első helyet érdemelte ki.

A magát POYi-ként rövidítő díj az egyik legrangosabb fotós elismerés a világon. A díjat ma egyebek mellett a Fujifilm, az MSNBC és a National Geographic támogatja. Az 1944-ben alapított amerikai elismerés 2001-től vált nemzetközi díjjá, és a mai napig az alapító, a Missouri School of Journalism igazgatja, amely a világ egyik vezető egyetemi újságíróképzését is működteti.

(mno.hu/VV)