Ukrán média: korrupció gyanúja vetült a belügyminiszter fiára

2016. február 13., 12:59

Újabb korrupciós botrány robbant ki Ukrajnában, amelyben állítólag Arszen Avakov ukrán belügyminiszter fia érintett. A YouTube videomegosztó portálon megjelent egy felvétel, amelyen Avakov fia, Olekszandr tárgyal apja azóta menesztett helyettesével hátizsákok eladásáról a tárcának.

A felvétel – amelyre ukrán hírportálok pénteken irányították rá a figyelmet – láthatóan Szerhij Csebotar miniszterhelyettes irodájában készült. A tisztségviselő egy férfival tárgyal, aki meglehetősen hasonlít Olekszandr Avakovra. Utóbbi megvásárlásra kínál hátizsákokat a belügyminisztériumnak, és előleget kér. Ígéretet tesz, hogy 2014 végéig leszállít 100 darabot, majd újév után kétezret.

A belügyminisztérium a nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint valóban írt ki tendert hátizsákok beszerzésére, amiért 2015 februárjában 16,5 millió hrivnyát fizetett ki. A közbeszerzési tender egyik nyertese egy ismeretlen dnyipropetrovszki cég, a Dnyiprovend, amelynek ötezer darabot kellett leszállítania. Az ukrán sajtó szerint a vállalat azonban már tavaly februárban nem létezett, és egyetlen bejegyzett tulajdonosa is eltűnt. Ráadásul, ahogy oknyomozó újságírók kiderítették, már akkor nyomozást folytattak a belügyi hatóságok a cég ellen, de ez nem zavarta a tárca vezetését, hogy 14,5 millió hrivnyás szerződést kössenek egy minden bizonnyal fiktív vállalattal.

Csebotar felelt miniszterhelyettesként a belügyi tárca közbeszerzéseiért. 2015 májusában menesztették hivatalából, miután egy földkisajátítási botrányba keveredett, és azzal vádolták meg, hogy köze volt az egyik ukrán tévécsatorna forgatócsoportjának megveréséhez. A tévéseket azután bántalmazták ismeretlenek egy Kijev megyei faluban, miután felvételt készítettek egy épülő luxusházról, amelyet értesülésük szerint a belügyminiszter-helyettes építtetett.

Csebotar a YouTube-on megjelent, róla és Avakov fiáról készült felvételt hamisítványnak nevezte. A belügyminiszter visszautasította, hogy fiának bármi köze volt a tárca hátizsák-beszerzéséhez, az ifjabb Avakov is hasonlóan nyilatkozott. Az ügyet azonban továbbították kivizsgálásra a katonai főügyészségre.

(MTI/Kárpátalja)