A férfiak egyharmada szerint egy igazi férfi nem mutathatja ki érzelmeit

2016. február 13., 13:08

A férfiak egyharmada és csupán minden ötödik nő véli úgy, hogy „egy igazi férfi nem mutathatja ki az érzelmeit” – derül ki egyebek mellett a Rejting szociológiai csoport felméréséből, melyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

A szociológusok szerint a fenti megállapítással elsősorban a középkorú és az idősebb emberek azonosulnak, akik jellemzően házasok, s inkább falun élnek, semmint városban. E tekintetben az ország nyugati része bizonyult konzervatívabbnak, ahol a megkérdezetteknek majd 40 százaléka értett egyet azzal, hogy egy igazi férfi nem mutathatja ki az érzelmeit, míg az ország középső és keleti régióiban kétszer kevesebben vannak az ekként vélekedők. Nyíltabbak érzéseik kimutatása tekintetében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, a fiatalok, a polgári házasságban élők és az elváltak.

Csupán a megkérdezett nők és férfiak mintegy 20 százaléka véli úgy, hogy „egy nő nem lehet kezdeményező szexuálisan”. Ezen belül a házasságban élők (illetve azok, akiknek volt a múltban tapasztalatuk az együttélés terén) inkább hajlamosak támogatni ezt az állítást, mint az egyedülállók. Kiderült, hogy minél jobb anyagi helyzetben vannak az emberek, annál toleránsabbak a szexuális kapcsolatok kezdeményezése terén. „Abszolút törvényszerű, hogy az idősebb emberek, akiknek konzervatívabbak a nézeteik, hajlamosabbak támogatni az adott hipotézist, mint a fiatalok vagy a középkorúak” – teszik hozzá a szociológusok.

A férfiak 55, illetve a nők 49 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy „a szex fontosabb a férfiaknak, mint a nőknek”. Ezzel az állítással az egyedülállók, illetve a polgári házasságban élők is azonosulni tudnak. Nincs számottevő különbség az egyes korcsoportok nézetei között sem.

A nők közel 60 százaléka véli úgy, hogy „nincs abban semmi rossz, ha egy asszony más férfiak figyelmét is felkelti”. A megkérdezett férfiaknak kis híján a fele értett egyet ezzel az állítással.

Ugyanakkor a férfiaknak majd 60 százaléka úgy véli, hogy „nincs abban semmi rossz, ha a férfi figyelmét más nő is felkelti a felesége mellett”. A nők sokkal szigorúbbaknak bizonyultak e tekintetben, miután csupán 38 százalékuk értett egyet ezzel az állítással.

„Minél fiatalabbak a megkérdezettek, s minél magasabb végzettséggel rendelkeznek, annál liberálisabbak a nézeteik, ami a férfiak és a nők megengedhető szabadságát illeti. A legliberálisabbak a polgári házasságban élő párok nézetei” – mutatnak rá a kutatók. A felmérésből kitűnik, hogy a faluhelyen élőknek sokkal konzervatívabbak a nézetei e tekintetben, mint a városlakóké, s ez elsősorban az ország nyugati és középső régióira érvényes.

A kutatást 1800 fős mintán végezték 2015 októberében. A reprezentativitás hibahatára nem haladja meg a 2,4 százalékot.

(unian.ua/Kárpátalja)