Merkel keményebben büntetné a szabálysértő migránsokat

2016. január 9., 17:08

A szilveszter éjjelén elkövetett tömeges kölni zaklatássorozat igencsak felélesztette a német állampolgárokban az „anti-migránsizmust”. A szemtanúk beszámolói szerint az arab és észak-afrikaia személyek által elkövetett rablás, szexuális zaklatássorozattal és – eddigi információk szerint – két esetben nemi erőszakkal egy újabb kérdőjelet kapott a „wilkommenskultur” ideológia, és az amúgy sem nagy népszerűségnek örvendő „kitárt német kapuk” politika helyessége. A német közvélemény lázong, a migránsellenes szövetség, a Pegida pedig erőre kap.

 A kölni vasútállomásokon történekre reagálva Angela Merkel német kancellár szigorítaná a jelenlegi bevándorlókra és menekültekre érvényes törvényszegésre vonatkozó jogszabályokat. A javaslat célja azon migránsok megregulázása lenne, akik magukat a német törvényeken kívülre helyezik. A szigorítás lényege az, hogy azok a migránsok, akik Németországban törvényt szegnek, nem kaphatnak majd menedékjogot, valamint akik próbaidősek az országban, szintén deportálhatók lennének.

A jelen német törvényállás szerint csak azok a menedékkérők deportálhatók Németországból, akiket legalább három év börtönbüntetésre ítélnének.

A szigorító lépés még vár a német parlament jóváhagyására.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió migráns lépett német földre. A kölni „arab tivornya” után világossá vált a német polgárok előtt is, hogy a kancellárasszony meghívója és vég nélküli befogadó hajlandósága korántsem alapozza meg a multikulturális utópiát Európában.  A tapasztalatok és példák tényeket mutatnak: a múlt év nyarán elkezdődött mingránsjelenség eddig több negatív példát adott, mint pozitívat. Szürreális követelések, erőszakos határáttörés, terrorizmus és most sziveszteri garázdálkodás. Itt az ideje Merkelnek tisztáznia, meddig terjed a migráns-tolerancia határa.    

Míg a német parlament a migráns-büntetőjog szigorításán szorgoskodik, addig a német migránsellenes szövetség, a Pegida tovább erősödik. Tüntetéseket szervez a bevándorlók ellen, amelynek a résztvevői idővel egyre többen lesznek. Amennyiben nem készül egy valóban hatékony terv a bevándorló-menekült probléma megoldására, a tüntetésekből előbb utóbb „ellengarázdálkodás” lesz, amely a már több generáció óta Németországban élő, lényegében békés muszlim közösségeket is érinteni fogja.

Elmondhatjuk, hogy a migránskrízis már lassan a 25. órájában van. Gyors, pontos, hatékony megoldásokra, megelőző lépésekre van szükség, nem pedig túl későn, túl kevés válaszreakcióra.

(bbc/rsz)