Krízismelegedő nyílt Beregszászban

2016. január 9., 13:58

Az alacsony jövedelmek, az energiahordozók és a téli tüzelőanyag megnövekedett ára következtében a téli időszak nagy megterhelést jelent a rászoruló családok és az egyedülálló idősek számára Kárpátalján. Január 8-án Beregszász egyik központi helyén fűtött sátorral várják a rászorulókat. Az Ökumenikus Segélyszervezet segítségként 217 kárpátaljai családnak juttat sürgősségi élelmiszert, higiénés vagy tüzelőtámogatást.

A hirtelen bekövetkezett hőmérséklet-csökkenés Beregszászban áldozatokat is követelt: két idős ember vesztette életét kihűlés következtében. A kialakult helyzetre való tekintettel péntektől a kárpátaljai város egyik központi, jól megközelíthető helyén, az Oázis parkban felállított 25 személyes sátorba a szervezők minden olyan helyi lakost várnak, akit a kihűlés veszélye fenyeget vagy átmenetileg nem megoldott a meleg helyen tartózkodása. A város vezetésével és több szervezet együttműködésével megnyílt krízismelegedőben meleg teával és süteménnyel várják a betérőket a következő hetekben, amíg a hideg idő tart.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ezzel párhuzamosan 217 családot részesít sürgősségi támogatásban: tüzelővel vagy élelmiszer- és higiénés csomagokkal segítve őket a krízisidőszakban. Az Ökumenikus Segélyszervezet segélyakciójának értéke megközelíti a 2,3 millió forintot, mely magában foglalja a krízispont 1 tonna brikettel való támogatását is.

A most indított téli segélyakció is része a segélyszervezet rendkívüli segélyprogramjának, mellyel a kárpátaljai rászorulókat segíti a háborús helyzet nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzetben. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint Budapest XXII. Kerület Budafok-Budatétény Önkormányzata kárpátaljai rászorulók támogatására szólító felhívására az előző félévben összegyűlt 17,5 millió forintot is hatékonyan használta fel az elmúlt hónapokban az Ökumenikus Segélyszervezet. A kezdeményezéshez 82 önkormányzat csatlakozott, aminek köszönhetően 19 kárpátaljai település oktatási és nevelési intézményeiben tanuló gyermekek étkeztetése vált megoldottá, valamint nehéz körülmények között élő, elsősorban idős, rászoruló sokgyermekes nagycsaládok kaphattak élelmiszer- és higiénés csomagot. E program keretében összesen 113 oktatási-nevelési intézmény, 54 óvoda, 55 általános iskola, 3 középiskola, 1 nevelési központ, valamint 1 szociális konyha és 1603 rászoruló háztartás, illetve rászoruló család részesül adományban.

Az Ökumenikus Segélyszervezet eközben Kelet-Ukrajnában is aktív, ahol a háborús konfliktus miatt otthonukat elhagyó belső menekülteket támogatja. A zömében nemzetközi forrásból folytatott humanitárius segélyezés keretében többek között menekülttáborok felújításával, tüzelőanyag-juttatással és a pszichoszociális támogatással segít az ukrán bajbajutottakon a magyar segélyszervezet.

(orientpress.hu/VV)