Kölni garázdálkodás: 18 menedékkérő a 31 gyanúsított között

2016. január 9., 11:26

„A 31 gyanúsítottból – akiknek  a nevük már ismert – 18 menedékkérő” – nyilatkozta Tobias Plate, a német belügyminisztérium szóvivője a sajtónak pénteken rendőrségi információkra hivatkozva – írja a BBC.

A német hatóságok szerint a szilveszter éjjelén többnyire arab és észak-afrikai származású személyek által elkövetett tömeges garázdaság 31 gyanúsítottjai közül 18 menedékkérő személy volt. A német belügyminisztérium szóvivőjének elmondása szerint a gyanúsítottak állítólag többnyire testi sértést és tolvajlást is elkövettek. Eddig információk szerint a már említett gyanúsítottak közül 9 algériai, 8 marokkói, 4 szíriai, 5 iráni, kettő német és egy-egy iraki, szerbiai és amerikai – mondta a szóvivő.

A szövetségi rendőrség adatai szerint többnyire szexuális zaklatással kapcsolatos panaszok érkeztek, de az elkövetők továbbra sem azonosítottak. A hatóságok az eset óta 170 panaszt rögzítettek, amiből 117 szexuális zaklatás volt, kettő pedig állítólag nemi erőszak.

A német média szerint a rendőrség csütörtök éjjel letartóztatott egy 16 és egy 23 éves vélhetően észak-Afrikából származó férfit, akiknek közük van a szilveszteri szexuális zaklatásokhoz. Terhelő bizonyíték lehet a két férfi mobiltelefonján található videó, amelyen „zaklatói tevékenységüket” rögzítették. Az egyik médiacsatorna forrásaira hivatkazva a BBC arról is beszél, hogy az egyik férfi telefonján olyan arabról németre fordított mondatokat is találtak, mint „szép mellek”, „megöllek” vagy „szexelni akarok veled”.

A kölni rendőrség eddig 21 ember ellen indított nyomozást, akiknek valószínűleg közük van a szilveszteri zaklatásokhoz. Még nem tudni, hogy ezek közül hány menedékkérő.

A kölni esettel kapcsolatban Angela Merkel elítélte az erőszakot, majd kijelentette, hogy az elkövető külföldieket deportálják  az országból. Ezt a német kancellár „egyértelmű jelzésként” definiálta azok számára, akik nem kívánják betartani a német törvényeket.

A kölni tömeges zaklatás aggodalomra ad okot Németországban, hiszen az elmúlt évben több mint egymillió migráns és menekült érkezett az országba.

Szintén a garázdálkodással kapcsolatban az arab nyelven működő közösségi médiában egyre több dühvel találkozhat az arra tévedő. Több posztoló, köztük újságírók is szégyennek és undornak adnak hangot bejegyzéseikben. Többek arról azt vizionálják, hogy ez az eset lehet a kezdő lökése annak a folyamatnak, amely eredményeképpen Németország nem fogad majd több menekültet és migránst.

Nem csak a kölni vasútállomáson zaklattak nőket. A német média szerint a rendőrség letartóztatott négy 14 és 21 év közötti férfit, akik megerőszakoltak két tinédzsert az észak-Németországban található Weil am Rhein városában szintén szilveszter este. A rendőrség állítása szerint az eset nem köthető a kölni garázdálkodáshoz.

Hasonló eseteket rögzítettek Hamburgban, Stuttgartban, Finnországban, Ausztriában, Svájcban is.

A helsinki rendőrfőnök az esettel kapcsolatban azt mondta: „Ez egy teljesen új jelenség Helsinkiben”.

Az osztrák belügyminiszter a Salzburgban történt szilveszteri esetek után ígéretet arra, hogy zéró toleranciával szembesül a rendőrség részéről az, aki nőket molesztál.

Svájcban a rendőrség információi szerint  hat nőt molesztáltak szilveszter éjjelén, csakúgy, mint Németországban.

(BBC/rsz)