A DFSZ háromhavonta 5 százalékkal emelné a szeszesitalok és a dohányáruk jövedéki adóját

2015. december 5., 10:04

Az Állami Pénzügyi Szolgálat (DFSZ) az adóreform keretében tett javaslatot a szeszesitalok és dohányáruk jövedéki adójának fokozatos, negyedévente 5 százalékos emelésére – jelentette be Roman Naszirov, a szolgálat vezetője pénteki sajtótájékoztatóján, amelyről a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata számolt be.

A piac könnyebben dolgozza fel a fokozatos, negyedévente vagy félévente bekövetkező emelkedést – érvelt a tisztviselő, megjegyezve, hogy a jövedéki adó mértékének hirtelen emelkedése növelné az illegális termékek arányát a piacon, amivel a DFSZ-nek kell majd felvennie a harcot.

Naszirov rámutatott: pillanatnyilag jelentéktelen az illegális dohányipari termékek hányada a piacon, a gyártók becslése szerint nem éri el az egy százalékot.

A Pénzügyminisztérium által kidolgozott új adótörvénykönyv azzal számol, hogy 2016-tól másfél-kétszeresükre – a szárazborok esetében az ötszörösére – nőnek a jövedéki adók. Emellett a tárca ötéves átmeneti időszakot javasol a jövedéki adók európai szintre emeléséhez. Azaz a továbbiakban az adó mértéke évente 5–7 százalékkal nőne 2017 és 2020 között.

(zn.ua/Kárpátalja)