Az IMF a korrupcióellenes ügyészség munkatársainak kinevezésére vár

2015. december 4., 10:32

A 2016. évi költségvetés elfogadása mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) haladást vár az ukrán kormányzattól a korrupcióellenes ügyészség munkatársainak kinevezését illetően. Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint ezt Garry Rice, az alap hivatalos képviselője jelentette ki.

„Ami az EFF program (az IMF és Ukrajna közötti kibővített hitelkeretre vonatkozó megállapodás – a szerk.) végrehajtását illeti, fontosnak tartjuk, hogy a kormány benyújtsa a parlamentnek a költségvetés tervezetét, amely megfelel a program követelményeinek, amennyiben az állami költségvetés hiányának és az államadósságnak további, biztonságos szintre csökkentését irányozza elő, s ugyancsak fontos, hogy a törvényhozás fogadja el ezt a büdzsét” – közölte hagyományos washingtoni sajtótájékoztatóján Rice csütörtökön.

Hozzátette ugyanakkor, a Valutaalap egyúttal azt várja az ország vezetésétől, hogy „átláthatóan és igazságosan” nevezi ki a korrupcióellenes ügyészség tisztviselőit.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az IMF küldöttsége november 12. és 20. között Kijevben tárgyalt az ország vezetőivel az EFF program végrehajtásának második felülvizsgálatáról. A Valutaalap jelenleg arra vár, hogy Ukrajna elfogadja a 2016. évi költségvetést és az adóreformot.

Eközben a kijevi Pénzügyminisztériumban elismerik, hogy a késlekedés az állami költségvetés és az adóreform elfogadásával technikailag megnehezíti a harmadik részlet folyósítását Ukrajna számára a kibővített hitelkeretből. 

A 2016. évi költségvetés tervezete már megjelent a Pénzügyminisztérium hivatalos weboldalán. A dokumentum értelmében a 2015-re tervezetthez képest 2016-ban 15,7 százalékkal 598,21 milliárd hrivnyára növelnék a költségvetés bevételeit, miközben a kiadások 15,8 százalékkal 673,97 milliárd hrivnyára emelkednének. Az államháztartási hiány felső határát jövőre 84 milliárd hrivnyában, avagy a GDP 3,7 százalékában állapították meg, ami 10,2 százalékkal múlja felül a 2015-ös költségvetés mutatóját.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)