Szülőfalujukban is ragyogtak a „napsugarak”

2013. december 19., 08:50 , 675. szám

November és december hónap folyamán hat különböző településen lépett fel a Kokas Erzsébet által vezetett Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport. Melegítsen a napsugár című műsorukban népzene, néptánc, adventi, Luca-napi és karácsonyi népszokások bemutatása is szerepelt.

A hagyományőrző csoport 2010 szeptemberében alakult Tiszapéterfalván, a helyi művészeti iskola keretén belül, Homoki Gábor igazgató segítségével, aki helyet biztosított a foglalkozásoknak. Első fellépésük után az addigi 12 fős létszám hamarosan a duplájára nőtt. A csoport tevékenységében nagy hangsúly esik a hagyományőrzésre, a különböző ünnepekhez, jeles eseményekhez kötődő népszokások megismertetésére. Emellett a Kokas Banda tagjainak közreműködésével ének-, tánc- és hangszeres oktatás is folyik.

A csoportnak ma közel 90 tagja van, akik már számos helyszínen mutatták meg tehetségüket itthon és külföldön egyaránt, több versenyen is eredményesen szerepeltek.

A hat állomásból (Tisza­péterfalva, Szőlősgyula, Fertős­almás, Nagypalád, Királyháza, Nevetlenfalu) álló rendezvénysorozat keretében a gyermekcsoport olyan településekre látogatott el, amelyekből bejárnak gyerekek a hagyományőrző foglalkozásokra. Minden állomáson nagyszámú nézősereg gyűlt össze, hogy megtekintse a környéken nagy népszerűségnek örvendő csoport műsorát.

A megjelent érdeklődőknek nem lehetett okuk panaszra, hisz az igen gazdag magyar folklórkincs különböző műfajaiba tekinthettek be. A közel kétórás műsorban Máté Linett, Simon Patrícia, Paládi Attila, Kökörcsényi Fruzsina, Kokas Kornélia, Lázár Alexandra, Biró Krisztina és Kokas Henrietta különböző tájegységek dalait énekelte, a nagycsoport felcsíki és szatmári, a kiscsoport rábaközi táncokat és népi gyermekjátékokat mutatott be, s zenélt a Kokas Banda tagjai, Kokas Károly, Szilágyi Csaba, Szilágyi Gergő és Lakatos Dávid által felkészített hangszeres csoport is. S hogy a gyerekek hazai színpadon is bemutatkozzanak, minden helyszínen saját műsorszámot mutattak be a helyi „napsugarak”. A hangszeres kíséretet a Kokas Banda tagjai biztosították. Az aktuális népszokások, hagyományok bemutatása sem maradt el. Kokas Erzsébet az adventi, Luca-napi és karácsonyi szokásokról beszélt, bevonva ebbe a csoport és a nézősereg gyermekeit is. Mindezek célja az volt, hogy a gyermekek megszeressék, s keressék a népzenét, a néphagyományokat.

Az érdeklődők a műsor után maguk is énekeltek s táncra perdültek, hiszen a Kokas testvérek, Erzsébet, Krisztina és Károly vezetésével daltanításra és táncházra is sor került, amelyhez a talpalávalót továbbra is a Kokas Banda húzta.

A Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport műsora minden helyszínen nagy sikert aratott, s a gyermekek örömmel mutatták meg tehetségüket, s a csoportban tanultakat falubelijeiknek, családtagjaiknak. Mindez nem valósulhatott volna meg a csoportba járó gyermekek szülienek támogatása nélkül. Reméljük, a műsor sokak érdeklődését keltette fel a magyar folklór iránt, s ennek köszönhetően a közeljövőben új, lelkes tagokkal bővül majd a csoport, s máshol is hasonló csoportok alakulnak majd.

Espán Margaréta