Egy szerb mozgalom kampányt indított Vajdaság autonómiája ellen

2012. október 26., 10:00 , 615. szám

A Dveri nevű szerb konzervatív klerikális mozgalom kampányt kezdett Vajdaság autonómiájának felszámolásáért – jelentette be belgrádi sajtóértekezletén a szervezet képviselője. A kezdeményezést több szerb értelmiségi is támogatásáról biztosította.

Bosko Obradovic, a Dveri képviselője kijelentette, fel akarják hívni a nyilvánosság figyelmét arra, hogy van lehetőség a tartomány autonómiájának felszámolására, amelyért a következő években határozottan síkra szállnak.

A tavaszi szerbiai választáson az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt maradt mozgalom tagja szerint „Vajdaság gazdaságilag károssá vált. A dupla bürokrácia, a dupla adminisztráció” újabb terhet jelent a tartomány székvárosa, Újvidék lakosai számára.

A Dveri szerint azért sincs szükség a vajdasági autonómiára, mert az 1848-ban egy idegen országban (Magyarországon) jött létre a szerbek nemzeti identitásának védelme érdekében, de ma már nincsenek meg az etnikai okai, mivel a tartományban a szerbeké a többség.

A mozgalom felhívását több szerb értelmiségi, köztük két akadémikus is támogatásáról biztosította. Az egyik tudós, Kosta Cavoski a sajtóértekezleten azt mondta, hogy elegendő történelmi, etnikai és gazdasági ok van ahhoz, hogy megszűnjön Vajdaság autonómiája.

Néhány nappal ezelőtt a vajdasági kormány elnökével tárgyaló Ivica Dacic szerb miniszterelnök kijelentette, hogy kormányának nem áll érdekében Vajdaság autonómiájának leépítése.

(MTI/Kárpátalja)