Görög Katolikus Ifjúsági Fesztivál Tiszacsomán

2012. augusztus 24., 10:00 , 606. szám

Zenétől, tánctól, énektől, s sok-sok nevetéstől volt hangos augusztus 18-án a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékpark területe. A Görög Katolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) szervezésével e napon került sor ugyanis első, de reméljük, nem utolsó alkalommal a Szent István tiszteletére rendezett Görög Katolikus Ifjúsági Fesztiválra (GÖRFESZT).

Az egész napos rendezvényt, melyre egész Kárpátaljáról érkeztek vendégek, kicsik és nagyok egyaránt, a délelőtti, Demkó Ferenc tiszacsomai parochus által celebrált szentliturgia nyitotta meg a helyi görög katolikus templomban.

A rendezvény ünnepélyes megnyitójára már az emlékparkban került sor. A vendégeket Gyurin Miklós, Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja, dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Kovács Szvetlána, Tiszacsoma polgármesterasszonya és Lődár Jenő görög katolikus parochus, a Görög Katolikus Ifjúsági Szervezet elnöke köszöntötte. A résztvevők ezután közösen elénekelték a Boldogasszony anyánk c. régi magyar himnuszt, majd elhelyezték a megemlékezés koszorúit Szent István szobránál.

A rendezvényen többek között a Karácsfalvi Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum, a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ), a Kárpátaljai Gyermekmentő Szolgálat (KGYMSZ), az Alma Mater Civil Kezdeményezés és a Salánki Íjászkör is jelen volt, s sátraikba látogatva bárki betekinthetett mindennapjaikba, célkitűzéseikbe.

A délután a szórakozásé volt. Fellépett a Kokas Banda, a Siloám dicsőítő együttes, Varga B. Tamás, a FRIGY Band, a Gaslight Cafe és a Noname Turtle. Volt láthatatlan színház, arcfestés, nemezelés, kézművesség, különböző játékok, táncok, íjászkodás, így minden korosztály megtalálhatta a számára legmegfelelőbb időtöltést. A Kokas Banda jóvoltából pedig egy rögtönzött táncházra is sor került. Grunda János kisvárdai parochus pappá válásának megható történetét mesélte el, amiből megtudhattuk: nem kell félnünk, hisz a rossz dolgok sokszor olyan céllal történnek meg velünk, aminek „hasznát” csak később vesszük észre. S ahogy Szent Pál is fogalmazott: „Nem a félelem lelkét kaptátok, hanem a szeretet, az erő és a józanság lelkét”.

– Márciusban Bustyaházán voltunk GISZ-hétvégén – mondta el Lődár Jenő, a Görög Katolikus Ifjúsági Szervezet elnöke –, s ott jött az ötlet, hogy jó lenne egy olyan fesztivált szervezni, ami a magyarságunkat és a hitünket is erősíti. Épp ezért igyekeztünk mindkét részhez előadókat hívni. Mivel ez volt az első ilyen fesztiválunk, nem tudtuk, mire számíthatunk, hogy fogadják majd a kezdeményezésünket. A fesztivál szervezésekor mindenképp az egyszerűségre törekedtünk, és azt szerettük volna, hogy mindenki jól érezze magát. A visszajelzések alapján pedig elmondhatom, hogy ez sikerült is. Az pedig külön sikerként könyvelhető el, hogy a helyszínen árusított, a GISZ és a fesztivál logójával ellátott pólók árából befolyt összeggel a Kárpátaljai Gyermekmentő Szolgálatot is támogatni tudtuk.

– Vannak ugyan olyan dolgok – folytatta Lődár Jenő –, amelyekben itt-ott változtatni fogunk majd a jövőben, de azt elmondhatom, hogy jövőre ugyanitt találkozhatunk majd.

A rendezvény létrejöttét a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatta.

Espán Margaréta