Ami a másodállást illeti

Olvasóink kérdéseire Iljasovics Viktor ügyvéd válaszol

2012. augusztus 24., 10:00 , 606. szám

„Orvosként fél „sztávkán” az orvosi rendelőintézetben, félállásban pedig a kórházban dolgozom. Részmunkaidős foglalkoztatásnak, másodállásnak minősül-e ilyenkor a kórházban végzett munkám?”

– A másodállásnak nem minősülő munkákat felsoroló, az állami szektorban dolgozók részmunkaidős foglalkoztatását szabályozó („Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій”, затверджено наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту України від 28.06.93 р. № 43) rendelet értelmében, ha főállásban a munkavállaló nem dolgozik teljes munkanapot, s értelemszerűen nem kap teljes fizetést sem, továbbá összjövedelme a fő és második munkahelyén nem haladja meg a fő munkahelyén teljes állásban való foglalkoztatás esetén elérhető bér összegét, a második munkahelyen végzett munka nem minősül másodállásnak. Vagyis amennyiben ön félállásban főmunkahelyén, a rendelőintézetben dolgozik, félállásban pedig a kórházban, a kórházi munka nem minősül másodállásnak vagy úgymond „за сумісництвом” végzett munkának.

Erre való tekintettel a munkavállalónak nem kell minden évben újra kérvényeznie a másodállású munkavégzés engedélyezését. A munkakönyvében ilyen esetben fel kell tüntetni, hogy félállásban a rendelőintézetben, félállásban pedig a kórházban dolgozik, s a két munkahelyet együttesen kezelve mind a társadalombiztosítás, az adó és az egyéb illetékek megfizetése, mind a szabadságolás tekintetében ugyanazok a szabályok érvényesek önre, mint a teljes állású munkavállalókra.

hk