Megalakult a CET

2011. július 8., 10:00 , 547. szám

Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) elnevezéssel megalakult a Kárpát-medencei civil hálót létrehozó fórum kedden Budapesten; a közös nyilatkozatot csaknem harminc magyarországi és határon túli civil szervezet képviselője írta alá. Az eseményen Kárpátaljáról jelen volt Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Berki Károly, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség irodavezetője.

A CET egy olyan fórumot biztosít a Kárpát-medencei civil szervezetek számára, amelyen a szervezetek egyeztethetik tevékenységük irányát, megoszthatják egymással a „jó gyakorlatokat”, tapasztalatot cserélhetnek, hogy nemzetépítő és közjót célzó munkájuk minél hatékonyabbá válhasson – olvasható a dokumentumban.

A kezdeményezés célja megteremteni a folyamatos konzultáció lehetőségét az anyaországi és a külhoni civil társadalom között. A CET ennek érdekében hamarosan havilapot jelentet meg, amelynek internetes változata is lesz.

A közös nyilatkozatot magyarországi, vajdasági, felvidéki, erdélyi, moldvai, kárpátaljai, horvátországi, muravidéki és ausztriai civil szervezetek képviselői írták alá. Az alapítók a közös célokat elfogadó további hazai és külhoni civil szervezetek csatlakozását is várják.

(MTI/szcs)