Az árpa ára duplája a tavalyinak

Megkezdődött az aratás

2011. július 8., 10:00 , 547. szám

Kárpátalján az országban elsőként vette kezdetét az aratás. Jelenleg az árpát aratják, melynek ára közel duplája a tavalyinak, mára a magtárakba került a termés fele.

Nagy István, a Megyei Agráripari Főosztály vezetőjének első helyettese lapunk érdeklődésére elmondta: A mezőgazdasági vállalatok és a magángazdálkodók 42700 hektáron vetettek kalászosokat. Július elsejéig 2100 hektáron, vetésterületének felén aratták le az árpát. Hektáronkénti átlagos terméshozama 30,4 mázsa, ami megfelel a sokévi átlagnak, és mindenképpen jobb a tavalyi 24 mázsás hozamnál. Az árpa ára a kárpátaljai nagybani piacokon 2000–2600 hrivnya között mozog, ami kétszer annyi, mint a tavalyi ár. Ami a búzát illeti, becslések szerint 33–40 mázsás terméshozam várható a megyében, de ez még változhat az időjárás függvényében. Az utóbbi napok esőzései elősegítették a szemek növekedését, valamelyest enyhítették az aszályos idő káros hatását. Az idei aratás jóval drágább lesz, mint a tavalyi. Egy hektárnyi föld megművelésének összköltsége 3800 hrivnya (ennek 30 százalékát teszi ki az aratás), míg tavaly jóval 3000 hrivnya alatt volt.

Baraté Dénes mezőkaszonyi gazdálkodótól és kombájnostól megtudtuk, hogy a Beregszászi járásban átlagosan 7–8 hrivnyát kell fizetni egy árnyi terület aratásáért, míg tavaly négy hrivnyából is meg lehetett úszni. Az összköltségek közel kétszeres növekedését a gázolaj, az alkatrészek és a műtrágya jelentős mértékű drágulása okozza. Egy kombájnkerék 6000 hrivnyába kerül, egy méternyi lánc 60 hrivnya. Fél mázsa műtrágya 200 hrivnyába kerül, egy hektárnyi föld műtrágyázására kb. 1200 hrivnyát kell költeni. A termény házhoz vagy magtárba szállítása a távolságtól függően további 30–80 hrivnyába fog kerülni idén.

Bacskai Béla szalókai farmer elmondta, attól tart, hogy míg a tavalyi évben a belvíz okozott a gazdáknak hatalmas anyagi kárt, idén a magas alkatrész- és üzemanyagárak miatt lesznek kénytelenek veszteséget elkönyvelni. Tudomása szerint a környékbeli gazdák idén egyáltalán nem fognak eladni árpát és búzát, mert a tavalyi belvizek következtében idén kevés vetőmagot tudtak elvetni.

Baráth József