Több pénz a nemzetiségi oktatásra és kultúrára

Ülésezett a Kárpátaljai Megyei Tanács

2011. június 3., 10:00 , 542. szám

Ungváron május 26-án folytatta munkáját a Kárpátaljai Megyei Tanács.

A képviselők mindenekelőtt meghallgatták Ivan Baloga tanácselnök beszámolóját Viktor Janukovics államfő közelmúltbeli első kárpátaljai látogatásáról, majd úgy határoztak, hogy az elnökhöz fordulnak, kérve az Ungvárt Kijevvel összekötő, nemrég törölt közvetlen repülőjárat újraindítását. A Dnyiproavia márciusban szüntette meg ungvári járatát, mivel az, indoklása szerint, nem volt rentábilis. Ugyancsak az elnöktől kérik a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselői felhívásukban, hogy a lakosság által kedvezményes áron felhasználható villamos energia mennyiségét a kormány emelje a jelenlegi 150 kW/h-ról 250 kW/h-ra. Mint ismeretes, idén januárban és februárban 30 százalékkal nőtt a villamos energia ára a 150 kW/h-nál többet fogyasztók számára.

Ezenkívül a testület elfogadta a megye nemzetiségi kisebbségei oktatásának, kultúrájának és hagyományainak fejlesztésére vonatkozó, 2015-ig szóló programot. Mint elhangzott, a tervek szerint valamivel több pénz jutna így a kisebbségi iskolákban folyó oktatási-módszertani munka, a tantervek és a tankönyvek kidolgozásának támogatására. Nagyobb támogatást szeretnének biztosítani a nemzetiségi kisebbségek hagyományőrző együtteseinek és színházainak is az országos és külföldi kulturális-művészeti akciókban való részvételhez.

Döntés született arról, hogy június 1-jétől megyei fenntartású intézményként folytatja munkáját az ungvári Padijun ifjúsági palota. A képviselők jóváhagyták ezenkívül a Kárpátalján fokozottan védett növények listáját (az úgynevezett Regionális Vörös Könyvet), valamint az Ukrán Vörös Könyvben szereplő, ritka és kihalás szélén álló növényekét.

szcs