Fül-orr-gégészeti onkológiai megbetegedések

2011. június 3., 10:00 , 542. szám

Az egyik ismerősöm a közelmúltban hunyt el gégerákban. Érdekelne, miképp ismerhetjük fel a betegséget, s tehetünk-e valamit a megelőzéséért? - fordult telefonon szerkesztőségünkhöz egy beregújfalui olvasónk. Kérdéseit dr. Duma Bélához, a Beregszászi Járási Kórház fül-orr-gégészéhez továbbítottuk.

- Sajnálatos módon, az utóbbi időben minden orvosi szakterületen egyre gyakrabban fordulnak elő az onkológiai betegségek, a fül-orr-gégészet terén a gége-, illetve a garatrák, valamint a szájüreg rákos megbetegedése - indítja beszélgetésünket a szakorvos. - Problémát jelent, hogy az első stádium nagy részében semmilyen tünetek nem jelzik a kórok megjelenését, csak az első stádium végén, a második stádium elején jelentkeznek az első szimptómák. A gégerák esetében rekedté válik a hang, s esetleg nehezen nyel a beteg, a garatráknál orrhangon kezd beszélni a páciens, s nem érzi a szagokat, míg a szájüreg rákos megbetegedésekor állandó erős fájást, valamint kellemetlen szagot érez a szájában, s ha tükörben megvizsgálja a szájüregét, fekélyhez hasonló képződményt fedezhet fel benne. Később pedig a beteg veszít a testsúlyából, legyengül, étvágytalanná válik, továbbá vérzések és légúti panaszok (fulladás) lépnek fel. Sok esetben az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a páciens vagy nem veszi észre a szimptómákat, vagy ha észre is veszi, fél az orvoshoz menni, pedig nagyon fontos, hogy a beteg az első tünetek jelentkezésekor azonnal forduljon szakemberhez, mert minél hamarabb kezdik meg a kezelést, annál jobb eredménnyel jár a terápia.

- Miképp diagnosztizálják, s hogyan kezelik a nevezett betegségeket?

- A legkönnyebben a szájüreg rákos megbetegedését tudjuk kimutatni a száj megvizsgálásával, míg ha felmerül a másik két onkológiai betegség gyanúja, gége-, illetve garattükrözést végzünk, amivel tisztázhatjuk, hogy egyszerű megfázással állunk-e szemben, vagy megalapozott a rák gyanúja (a legnehezebb a garatrák kimutatása, mert az elhelyezkedése miatt nehezen tudjuk vizuális úton megvizsgálni a nevezett szervet). A tükrözést, illetve a szájüreg megtekintését követően megröntgeneztetjük a tüdőt, illetve elvégeztetjük a vérvizsgálatot, hogy a vértesztek során kimutathassák a konkrét onkológiai betegségek esetében felbukkanó antitesteket. Majd szövettani vizsgálatra utaljuk a beteget Ungvárra, a Kárpátaljai Megyei Onkológiai Gondozóba, s ha beigazolódik a rosszindulatú daganat gyanúja, a terápiát is a nevezett intézményben végzik el, melynek során előbb két-három hetes sugárkezelésnek vetik alá a pácienst, utána pedig kemoterápiát alkalmaznak, melynek időtartama a kór stádiumától, valamint a beteg állapotától függ. Ritkán, ha elkerülhetetlen, műtéti úton távolítják el a tumort, de az a gyakoribb eset, hogy évente megismétlik a sugár-, valamint a kemoterápiát, két-három hétig kezelik a pácienst, s így is megállíthatjuk a daganat növekedését. A gégerák napjainkban már elég jól kezelhető, ha a beteg idejében orvoshoz fordul, s egyik említett betegségre sem jellemzőek az áttétek, de ha elhanyagolják a megbetegedéseket, akkor, bizony, halálhoz is vezethetnek.

- Tehetünk-e valamit a kórok megelőzéséért?

- Egészéges életmóddal csökkenthetjük a nevezett rosszindulatú daganatok kialakulásának a kockázatát. Étkezzünk rendszeresen, naponta háromszor (reggel, délben és este), s mellőzzük a káros szokásokat: a dohányzást, valamint az alkoholfogyasztást.

Lajos Mihály