A korrupció élteti az embercsempészést?

2009. április 10., 10:00 , 430. szám

Az Ázsiából az Európai Unióba irányuló emberkereskedelem jó néhány csatornája Kárpátalja útba ejtésével működik. Az utóbbi években az élő áruval való kereskedés vált az árnyékgazdaság legjelentősebb ágazatává a régióban.

A közvélemény azt tartja, hogy az embercsempészés elleni küzdelem legfőbb akadálya nem az ukrajnai törvények tökéletlensége, hanem a totális korrupció azoknál a hivataloknál és szervezeteknél, amelyeknek fel kellene venniük a küzdelmet az illegális migrációval, melynek útvonalait Kijevben jelölik ki. Bár a határőrök hivatalosan arról biztosítanak mindenkit, hogy a határsértők többségét elfogják, sajtóinformációk szerint négyszemközt mégis beismerik, hogy jobbára csak azokat a migránsokat fogják el, akiknek nem sikerült megegyezniük a helyi "vezetőkkel". Ha nem hivatalosan, azaz bekapcsolt riportermagnó nélkül beszélgetünk a határőrökkel, készséggel elismerik, hogy a határsértőkkel való küzdelemben elsősorban nem a modern berendezések vagy a tapasztalat hiánya hátráltatja őket, hanem a mindent átszövő korrupció, állítják újságírók. A bűnözőkkel való együttműködésre vélhetően a szerénynek mondható bérezés kényszeríti a határ őreit, akárcsak azokat a helyi lakosokat, akik számára a határjárás jelenti szinte az egyetlen megélhetési forrást. Ezen túl azután minden az alaposan kidolgozott eljárás szerint zajlik. Ugyanakkor az Ukrán Biztonsági Szolgálat megyei és országos hivatalainál egyaránt tagadják azokat az információkat, melyek szerint munkatársaiknak közük lenne az embercsempészethez.

Az ua-reporter.con internetes hírportál által idézett rendőrségi forrás szerint az Ungvárra való megérkezésük után a "feketéket" két nagy ipari lerakaton helyezik el. Onnan szállítják szét őket éjszaka a határmenti falvakba. A továbbiakban innen juttatják át a migránsokat Szlovákiába és Magyarországra.

A rendőrségi forrás azt állítja, egy hónap alatt Unghután (Huta), Tiszasalamonon (Szolomonove), Őrdarmán (Sztorozsnyica) és Nagybereznán (Velikij Bereznij) keresztül legalább ezer embert juttatnak át a határon. Egy illegális bevándorlónak a határon való átjuttatásáért a "brigadéros" 1500-2000 dollárt kap. Ily módon a helyi kísérők mintegy kétmillió dollárhoz jutnak havonta.

Különböző becslések szerint egy illegális bevándorló utazása Ázsiából Európába mintegy 10-15 ezer dollárba kerül, ami többségük számára hatalmas összeg. Előfordul, hogy a pénz megszerzése érdekében áruba bocsátják a szerveiket. Nem ritka, mondják, hogy a Kárpátalján feltartóztatott illegális bevándorlókon felfedezik a veseeltávolítás nyomait. (Kárpátalja/ua-reporter.com)