Kasza: Koszovó ugyanannyira precedens, mint Trianon!

2007. április 20., 10:00 , 327. szám

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint a hivatalos Belgrádnak semmi haszna sincs abból, hogy a nemzetközi jogra hivatkozik Koszovó ügyében, mert Koszovó státusa nem volt és nem is lesz az egyedüli precedens a nemzetközi jog történetében.

Kasza a Beta hírügynökségnek kijelentette, hogy a trianoni szerződés, amellyel Magyarországtól az első világháború után elvették területének kétharmadát, sem volt megfelelő, de mégis végrehajtották. Emlékeztetett arra, hogy korábban is párhuzamot vont Trianon és Szerbia jelenlegi helyzete között és hozzátette, megérti a területvesztés miatti szerb traumát.

"Ám ha kitartóan azt állítják, hogy egy ország nem veszítheti el területét, akkor Európa üljön asztalhoz és vizsgálja felül a trianoni szerződést is" - üzente Kasza.

Szerinte nem lehet különböző mércékét alkalmazni a kisebbségek jogait illetően Szerbiában és Koszovóban. Kasza szerint a vajdasági kisebbségeknek mindazt meg kell kapniuk, amit Szerbia követel a koszovói szerbek számára. (vajdasagma.info)