Tőkés az erdélyi ellenzék favoritja

2007. február 9., 09:00 , 317. szám

Tőkés László királyhágó-melléki református püspököt indítanák a május 13-án tartandó romániai európai parlamenti választásokon az erdélyi magyar ellenzéki szervezetek; az egyházfő elfogadta a felkérést.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Polgári Egyesület, a Magyar Ifjúsági Tanács és az Erdélyi Magyar Ifjak vezetői hét végi tanácskozásukon sajnálattal vették tudomásul, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ellehetetlenítette az erdélyi magyar politikum és civil társadalom által közösen támogatható EP-jelölt-lista felállítására irányuló törekvéseket.

Emlékezetes, a Markó Béla vezette alakulat EP-listájának két befutó helyére nem választották be az ellenzék által is támogatott Sógor Csaba szenátort. Emiatt az RMDSZ-szel rivalizáló szervezetek felkérték Tőkés Lászlót, vállalja az erdélyi magyarság kulturális, valamint a Székelyföld területi autonómiájának képviseletét az Európai Parlamentben.

Tőkés László csak azzal a feltétellel hajlandó független jelöltként indulni a májusi európai parlamenti választásokon, ha az őt erre felkérő szervezetek képesek összefogni - közölte maga a református püspök szombaton Marosvásárhelyen. (Magyar Nemzet/vajdasagma.info/MTI)