Az utasítás cikkünk után érkezett!

Magyarigazolvány: Kicserélik a három hónapon belül lejárókat

2007. február 9., 09:00 , 317. szám

Korábbi számunkban Dupka Györgyre és Szabó Eleknére, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Magyar Igazolványok és E-Közszolgáltatások Főosztályának munkatársára hivatkozva tájékoztattuk kedves olvasóinkat arról, hogy a három hónapon belül lejáró Magyarigazolványaikat kicserélhetik a nagyobb városokban működő információs irodákban. Lapunk megjelenését követően több felháborodott olvasó kereste meg szerkesztőségünket azzal a panasszal, hogy cikkünk állításával ellentétben a hamarosan lejáró Magyarigazolványuk helyett nem igényelhettek másikat a Beregszászi Információs Irodában. Mint egyikük elmondta, az iroda egyik munkatársa megjegyezte: "nem mindig igaz, amit a Kárpátalja ír." Őket úgy tájékoztatták, hogy nincs értelme most kicserélni, hisz az új csak az új rendelet kihirdetéséig lesz érvényes, ami nem több, mint három hónap.

Az ügyben illetékes Dupka Editet azonnal felhívtuk, aki elmondta: "Addig nem fogadjuk el a kérelmeket, ameddig az érvényességi idő nem jár le. Ha az utazási, diák-, vagy pedagóguskedvezmény betelt valaki igazolványában, az nyugodtan beviheti az irodába, de csak pótlási kérelmet nyújthat be, az ő új igazolványa csak addig lesz érvényes, ameddig az előző lett volna. Azzal viszont, hogy hány évre adják majd meg az új igazolványokat, még mi sem vagyunk tisztában." Mivel ez a tájékoztatás ellentétben állt a magyarországi hivatalban kapott információkkal, megkérdeztem, hogy ki az a hivatalos személy, aki a kárpátalaji információs irodák számára utasításokat ad, vele szerettük volna ugyanis a félreértést tisztázni. Az információs irodák szakmai csoportvezetője, Dupka Edit asszony erre a kérdésemre azt válaszolta: "Elnézést kérek, de ilyen információt nem adhatok ki."

Hétfőn felkerestük tehát a Beregszászi Információs Irodát, ahol úgy tájékoztattak, hogy a félreértés abból adódott, hogy az újabb utasítást a cikk megjelenése után kapták, azonban azt cáfolták, hogy elküldtek volna ügyfeleket. A jelenlegi állás szerint mindenkit várnak, akinek három hónapon belül jár le a Magyarigazolványa, ők még a korábbi jogszabálynak megfelelően öt évig érvényes új igazolványokat kapnak mindaddig, amíg az érvényben lévő kormányrendeletet nem változtatják meg. Akiknek viszont hat hónapnál hosszabb ideig érvényes még a Magyarigazolványuk, de már betelt, vagyis nem tudják vele az idei utazási kedvezményüket igénybe venni, ők kérhetik igazolványuk pótlását. De az ő új igazolványuk mindössze az előző érvényességének lejártáig lesz érvényes.

dózsa