Ahány falu, annyi probléma

Interjú Mackó Istvánnal, az ungvári járási tanács alelnökével

2006. augusztus 11., 10:00 , 291. szám

A megye egyik legdinamikusabban fejlodo járása az ungvári, melynek költségvetésébol fejlesztésére is több pénz jut. A képviselotestület a napokban elfogadta az Ungvári járás öt évre szóló gazdasági-szociális tervét, melyben számos magyar község is érintett. Az eloirányzott fejlesztésekrol, valamint a községek aktuális gondjairól Mackó Istvánt, az Ungvári Járási Tanács alelnökét kérdeztük.

- Az ungvári járás sajátossága, hogy vannak kimondottan gazdag, jómódú községei, ugyanakkor a kisebb létszámú, szegényebb falvak nehezen léteznek: lakosságuk öregszik, hiányoznak a közintézmények, ami van, az is felújításra szorul. Gyakorlatilag ahány falu, annyi egyedi probléma, aminek orvoslását joggal várják el az ott élok. A járásban 32 helyi tanács muködik, ebbol 15 magyar. A tehetos községek sorát gyarapítja Minaj, Homok, Tiszasalamon, Szürte, Nagydobrony. A szegényebb községek állami dotációra szorulnak, amibol viszont csak a községi alkalmazottak bérére futja - kezdi a beszélgetést Mackó István.

- Jelenleg milyen fejlesztéseket finanszíroz a járási költségvetés a magyar községekben?

- Bár még nyár van, most a télhez való felkészülés az egyik aktuális teendo. A futoenergia ára egyre emelkedik, ezért törekedni kell ara, hogy télidoben minél energiatakarékosabban futhessék a járási fenntartású állami intézményeket. A költségvetés finanszírozza számos iskolában az ablakok-ajtók cseréjét, valamint korszeru, energiatakarékos kazánok beüzemelését. A Sislóci Dobó István Középiskolában a nyílászárók cseréje megtörtént, probléma viszont, hogy az épület pincéjébe beszivárog a talaj- és esovíz. Itt ki kell szivattyúzni a vizet, majd megfeleloen szigetelni az alagsort. Ugyanitt földgázt vezetnek az új óvodába, a kultúrházba és az orvosi rendelobe. Nagygejocön iskolai étkezdét építenek, Tiszaásványban tatarozzák az iskolát, kicserélik a kultúrház ablakait. Ráton földgázt vezetnek az iskolába, Palágykomorócon szennyvízcsatornát építenek az iskola részére. Nagydobronyban elvégezték a falu vízelvezeto-csatornáinak tisztítását, ugyanerre Tiszasalamonban is sor kerül.

- Távlati beruházásokban is gondolkodnak...

- A szalókai óvoda felújítására 45 ezer hrivnyát utalt a járási költségvetés. Ugyanitt orvosi rendelore is szükség van, ennek tervezetét a járás finanszírozza. A császlóci óvoda kialakítására 10 ezer hrivnyát adott a járási tanács. Tiszasalamonban felújítják az óvodát (az elso szint elkészült, a másodikon dolgoznak), emellett készül az óvodai étkezde projektje is. Kisdobronyban épül az új iskola, ám mivel ez egy több évre szóló beruházás, így idén szeptemberre még nem készül el. Ugyancsak döntés született arról, hogy Kisszelmencen épüljön egy közösségi ház. A határ menti falunak nincs kultúrháza, de még egy vendégfogadásra alkalmas terme sem, noha az ukrán-szlovák határnyitás okán sok illusztris személy, külföldi közéleti ember megfordul itt. Szili Katalint, a Magyar Országgyulés elnökét például néhány hete a falu buszmegállójában "fogadták" a község elöljárói...

- Sokakat érint, hogy folyik a Tisza-töltés megerosítése a Szalóka-Tiszasalamon szakaszon.

- Így igaz. Ez egy 18 millió hrivnyás beruházás állami szubvenciós pénzbol. A folyó jobb partján kiépülo védogát közel 10 kilométer hosszú, és Szalóka, Eszeny, Tiszaásvány, Tiszasalamon községeket óvja majd a nagyobb áradásoktól. Kiírásra kerültek a pályázatok, megvannak a nyertes cégek. A pénz egyharmadát kiutaltuk, így nincs anyagi akadálya a munkavégzésnek. Amint a kivitelezok elszámolnak az elköltött pénzekkel, tovább folytatódik a finanszírozás.

- Mielott a KMKSZ színeiben bejutott a járási tanácsba, az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal pénzügyi-gazdasági osztályának helyettes vezetojeként dolgozott. Korábbi munkájához képest miben más a jelenlegi munkaköre?

- A pénzügyi osztályon konkrét feladataim voltak, amiben már volt is rutinom. A járási tanács alelnökeként az elso hetekben rengeteg törvényt, elnöki rendelkezést átolvastam, hogy tisztában legyek a jogi normákkal és lehetoségekkel. Ez önmagában is nagy munka volt. A másik "újdonság", hogy itt nap mint nap emberekkel kell dolgozni, akik bejönnek faluról, elmondják problémáikat és megoldást várnak. Legutóbb Gálocsból kerestek meg, hogy a községben ihatatlan a vezetékes ivóvíz. A tanácselnök nem helyi illetoségu, és az emberek úgy vélik, nem foglalkozik kello odaadással a sokakat érinto problémával. A szivattyúállomás elavult, a vízvezetékrendszer tisztításra szorul, ám önerobol a falu ezt nem képes megoldani. A járás elsoként abban tud segíteni, hogy elvégezteti a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

- Milyen céllal vállalta az alelnöki posztot?

- Az Ungvári járás lakosságának egyharmada magyar nemzetiségu, és úgy tartom, jogos elvárás, hogy az állami pénzforrásokhoz legalább ilyen arányban hozzájussanak a magyar községek. A KMKSZ magyar képviselojeként ennek elosegítésére törekszem, és túl a járási tanács elso két ülésszakán elmondhatom, hogy eddig sikerrel. Ha hosszú távon is elérjük, hogy a fejlesztési pénzek egyharmadát magyar falvak kapják, az vitathatatlanul az itt élok javát szolgálná.

P. ZS.