A PCU törölt az egyházi naptárból egy ismert szentet

2024. február 3., 13:16

Az Ukrán Ortodox Egyház (PCU) szinódusa kizárta Alekszandr Nyevszkij szent fejedelmet az egyházi naptárból, és helyette egy másik Olekszandr tiszteletét rendelte el november 23-án. A szinódus vonatkozó határozatáról a PCU honlapján számoltak be – jelentette a korrespondent.net pénteken este.

A tájékoztatás szerint február 2-án a PCU szinódusa úgy határozott, hogy kizárja Alekszandr Nyevszkij kijevi és novgorodi szent fejedelmet az egyházi naptárból.

„Az Ukrán Ortodox Egyház egyházi naptárából kizárni istenfélő Alekszandr novgorodi (Nyevszkij) fejedelem emléknapját, Olekszij szhimájában, november 23-án” – írják.

A PCU határozata értelmében helyette november 23-án egy másik Olekszandr, a „Nevszipuscsih” kolostor alapítója emlékét ünneplik majd.

A korrespondent.net szerint Alekszandr Nyevszkij (1221–1263) névlegesen Kijev fejedelme volt, de nincs bizonyíték arra, hogy járt Kijevben. Mint írják, a szakértők Alekszandr Nyevszkijt az orosz politikai ortodoxia és az orosz propaganda fényes szimbólumának nevezik.

„A történészek azt mondják, hogy a nagy része annak, amit a fejedelemről mesélnek, valójában történelmi mítosz, amelyet az évszázadok során költöttek propagandacélokból. Ezért most Ukrajnában Alekszandr Nyevszkijt nem történelmi alaknak, hanem az orosz propaganda alakjának tekintik.

(korrespondent.net/Kárpátalja)