A Tájházak Napját méltatták Nagyberegen

2024. április 28., 16:31 , 1208. szám

A magyarországi székhelyű Tájházszövetség programsorozatához csatlakozva a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezett immár hatodik alkalommal méltatta a Tájházak Napját a Nagyberegi Tájházban. A szervezők színes programokkal, köztük A Szakkör kiállításával várták a Beregszászból és Nagyberegről érkezett gyerekeket és tanáraikat április 26-án.

A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége 2013-ban hívta életre a Tájházak Napjának ünneplését, s azóta a Szent György napjához közel eső hétvégén hagyományteremtő és -őrző céllal Kárpát-medence-szerte szerveznek programokat, melyekkel a tájházak és szabadtéri múzeumok összefogásán és a közösségek erősítésén túl a megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kívánnak fordítani. A Tájházak Napja lehetőséget nyújt arra is, hogy az alkalmakra ellátogatók megismerjék az adott vidék értékeit, örökségét, életmódját, hagyományait, paraszti kultúráját.

A közelmúltban Látópont címmel kitüntetett Nagyberegi Tájház udvarát már a kora délelőtti órákban birtokba vették a jókedvű gyerekek. A program a Tulipán Tanoda – Magyar Népművészeti Iskola fiatal táncosainak előadásában egy különleges néptáncbemutatóval vette kezdetét. Ezután elsőként Gál Adél, a tájház koordinátora köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a Nagyberegi Tájház 2019-ben csatlakozott a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetségéhez, s azóta méltatják minden évben Kárpátalján elsőként és egyelőre egyedüliként a Tájházak Napját, mely „kiemelt esemény az intézmény és a szervezet életében, hiszen rendkívül széles közönséget mozgat meg immáron hatodik éve”.

Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivője köszöntőjében felelevenítette a tájházban zajló munkát, kiemelve: „A tájházban folyó oktatótevékenység célja, hogy a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népzene és néptánc, a népi kultúra csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett” – mindezek őrzése, ápolása és gyakorlása fontos célkitűzés, mely jelentős mértékben hozzájárul a kárpátaljai magyarság kultúrájának megőrzéséhez, ezek követése a közösségek meghatározó összetartó ereje – tette hozzá a diplomata. „A magyar kormány fontos célja, hogy segítse a magyar nemzeti azonosságtudat megerősítését, a magyarság kulturális, nyelvi értékeinek megőrzését és támogassa a magyarság szülőföldjén való boldogulását” – jelentette ki Gyebnár István, hozzáfűzve: a háború következményeinek enyhítésével egyidejűleg mindent megtesznek ezen nemzetpolitikai célok megvalósításáért.

A köszöntőket követően a Tulipán Tanoda ifjú hegedűsei szatmári dallamokat játszottak.

A tájházak szakmai napja ünneplésének tematikáját egyedi módon minden intézmény maga határozza meg. Amíg tavaly a szervezők a vidék meghatározó értékeit kiemelve a beregi mintakincset állították fókuszba, ezúttal a Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Szervezetek Egyesülete által elindított A Szakkör foglalkozásain született alkotásokat mutatták be a közönségnek.

A PCS civil szervezet három évvel ezelőtt csatlakozott a hagyományos kézművestechnikák elsajátítását céljául kitűző projekthez. „Szervezetünk már az elején, a mintaprogram elindításakor részesévé vált A Szakkör programnak” – emelte ki Molnár Krisztina, a Fodó Sándor Kulturális Központ vezetője, projektkoordinátor. Évről évre egyre többen csatlakoznak a tudást, élményt és közösségi alkalmat teremtő kezdeményezéshez, melynek célja, hogy felidézze és élővé tegye hagyományainkat, elfeledett szokásainkat, miközben összekovácsolja a résztvevőket. Idén 22 szakkör valósult meg megyeszerte. Míg egyeseket a nemezelés, bútorfestés, makramé, horgolás, natúr kozmetika vonzott, addig mások a szövés, a mézeskalács-díszítés, papírfonás, gyöngyfűzés, tojásfestés és gyertyaöntés alapjait sajátíthatták el. A foglalkozásokon született alkotásokat bemutató kiállítás még két hétig tekinthető meg a Nagyberegi Tájházban.

A Szakkör program résztvevőinek munkáját oklevéllel ismerték el, melyeket Molnár Krisztina és Fülöp Andrea ungvári magyar konzul adott át a jelenlévőknek.

Ezután a tájházba látogató, a Beregszászi Kossuth Lajos Középiskolából, valamint a Nagyberegi Dobrai Péter Középiskolából és a Nagyberegi Református Líceumból érkezett közel kétszáz iskolás kisebb létszámú csoportokban tekintette meg a kiállítást. Eközben az udvaron kézműves-foglalkozások zajlottak Kepics Andrea, Markó Veronika, Mester Baksa Andrea és Túróczi Andrea vezetésével. A gyerekek kipróbálhatták a szövést, virágot készíthettek színes papírból, és más hagyományos technikákba nyerhettek betekintést, s emellett játszhattak az itt megtalálható számos népi játékkal is.

A programok végén a szervezők kemencében sült sajtos és tepertős pogácsával, valamint bodza- és mentateával kínálták a tájház vendégeit.     

lexi