Felmérés: A többség a Telegramból tájékozódik

2024. április 28., 17:08 , 1207. szám

Az ukránok 53%-a a Telegram-csatornákból értesül az orosz–ukrán háború eseményeiről, ez a legnépszerűbb információforrás – derül ki az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány és a Razumkov Központ Szociológiai Szolgálatának 2024. február 21. és 27. között végzett országos felméréséből, amelyet a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata idéz.

A második és harmadik helyen a hírforrások rangsorában a személyközi kapcsolatok (rokonok, barátok, ismerősök – 42%) és a YouTube (40%) osztoznak. A szociológusok által április 18-án közzétett eredmények szerint a válaszadók 37%-a használja a tájékozódáshoz az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamát, a Jedini novinit.

A felmérésből kitűnik, hogy a Telegram a legfiatalabb válaszadók körében a legnépszerűbb információforrás – a 30 év alattiak 73%-a tájékozódik a segítségével. A legfiatalabb válaszadók ugyanakkor ritkán használják forrásként a Jedini novinit, de a műsorfolyam népszerűsége a felhasználók életkorával együtt növekszik, és a legidősebb korosztályban dominánssá válik (a 60 év felettiek 64%-a használja).

A Telegram-csatornák számítanak a legnépszerűbb információforrásnak Ukrajna minden régiójában. A Jedini novini kevésbé népszerű délen és keleten, de nyugaton és a központi régióban is a lakosság kevesebb mint fele tájékozódik a kormányzati műsorfolyam alapján.

A felmérés szerint a háborúval kapcsolatos információk forrásának megválasztása a megkérdezettek iskolai végzettségétől is függ. A középfokú vagy nem teljes középfokú végzettséggel rendelkezők körében a Jedini novini (49%) és a másokkal való kommunikáció (48%) dominál. Ezzel szemben a magasabb iskolai végzettségűek körében a Telegram-csatornák (61%) és a YouTube (45%) a meghatározók. A Jedini novini nézettsége az iskolai végzettség szintjével csökken – a felsőfokú végzettséggel rendelkezők mindössze 29%-a részesíti előnyben.

Ezenkívül a szociológusok kimutatták, hogy a válaszadók 39%-a bízik kisebb-nagyobb mértékben a hivatalos forrásokban (csupán 6%-uk jelezte, hogy teljesen megbízik bennük). Ugyanakkor a hivatalos forrásokban bízók aránya így is meghaladja a velük szemben bizalmatlanokét (utóbbiak a megkérdezettek 29%-át teszik ki). A válaszadók harmada bizonytalan volt e tekintetben, azaz nem tudott válaszolni a kérdésre.

A face-to-face módszerrel készült felmérés az ország valamennyi régiójára kiterjedt, kivéve azokat a területeket, amelyeket nem ellenőrzött a kormány, illetve amelyeken harcok folytak. Összesen 2020, 18 éven felüli válaszadót kérdeztek meg. Az elméleti mintavételi hiba nem haladja meg a 2,3%-ot.

(ntk/radiosvoboda.org)