Az EU-nagykövet reméli, június végén megkezdődhetnek a Kijevvel folytatandó csatlakozási tárgyalások: Ukrajna készen áll

2024. április 28., 09:29

Katarina Maternova, az EU ukrajnai nagykövete úgy véli, hogy Ukrajna készen áll a tárgyalások megkezdésére az Európai Unióhoz való csatlakozásról, és reméli, hogy azok június végén megkezdődnek – jelentette ki a diplomata az Ukrajinszke Rádiónak adott interjújában, amelyet a Jevropejszka Pravda idéz április 27-én, szombaton.

A nagykövet kiemelte, hogy az EU még tavaly decemberben megküldte a politikai jelzést az Ukrajnával és Moldovával folytatandó tárgyalások megkezdéséről.

„Ukrajna jó úton halad, készen áll a tárgyalásokra” – jelentette ki Maternova.

Hozzátette: nyilvánvalóan vannak még olyan reformok, amelyeket folytatni kell. Az uniós képviselet vezetője azonban úgy vélte, hogy ezek a csatlakozási tárgyalások során folytathatók.

„Ezért bár nem tudom garantálni, azt mondhatom, nagyon remélem, hogy júniusban elkezdődnek a tárgyalások” – jelezte Maternova.

Korábban jelentették, az ukrán fél és Brüsszel azon dolgoznak, hogy az Ukrajna EU-csatlakozásáról folytatandó tárgyalások hivatalos megnyitása legkésőbb június végén megtörténjen, mielőtt véget ér a belga elnökség az EU Tanácsában és kezdetét veszi Magyarország hat havi elnöksége.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)