Az EBESZ elítélte az Inter elleni támadást

2016. szeptember 6., 08:49

Elítélte az Inter tévécsatorna épületének felgyújtását Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős biztosa – derül ki a tisztviselő szeptember 5-i közleményéből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

„Az erőszak sohasem fogadható el válaszként a szerkesztőségi politikával való egyet nem értésre, még ha a publikációk provokatívak és ellentmondásosak is” – hangsúlyozza a dokumentum.

Mijatovics emellett megdicsérte az ukrán rendfenntartó erőket, amiért gyorsan reagáltak a támadásra.

„Üdvözlöm, hogy a hatalom részéről gyorsan hozzákezdtek a vizsgálathoz. Hiszem, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az Inter tévécsatorna kollektívája biztonságban dolgozhasson” – jelezte.

Egyben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy megtagadták a beutazást Ukrajnába Danilo Ruszakovtól, az Inter tudósítójától, Marija Ruszakova volt újságírótól és Ihor Sukalovtól, a Nemzeti Információs Rendszerek cég menedzserétől, akikkel szemben vizsgálat folyik az országban.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy vasárnap támadás érte az Inter számára hírműsorokat gyártó Nemzeti Információs Rendszerek cég épületét Kijevben. A támadás következtében az épület kétszer is kigyulladt, többen megsérültek.

Tüntetők hétfőn az Inter főépülete előtt demonstráltak, azzal vádolva a tévécsatornát, hogy Moszkvának dolgozik.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)