Felmérés: Az ukránok többsége nem fizetne több adót a magasabb nyugdíjért cserébe

2016. június 16., 18:34

Az ukránok jelentős része nem áll készen arra, hogy több adót fizessen be a költségvetésbe a nyugdíjak összegének növelése, a komfortosítás vagy a szociális szféra javára – derül ki a Gazdasági Szabadság Ukrajnai Szövetsége (UTESZ) és az IFAK kutatási ügynökség által végzett kutatásból, amelyet Szerhij Hovoruha, az IFAK ukrajnai irodájának igazgatója ismertetett az UNIAN hírügynökség által szervezett sajtótájékoztatón.

A felmérést 2016. április 4–20. között végezték el telefonos interjúk formájában 1500 18 és 65 év közötti ukrajnai lakos bevonásával.

„A megkérdezetteknek többek között arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy amennyiben az adóként befizetett pénzeket a nyugdíjak növelésére, településrendezésre, komfortosításra és a szociális szférára fordítanák… Az ukránok jelentős része nem áll készen áldozni a jövedelmeiből, s beleegyezni az általuk fizetett adó mértékének növelésébe” – mondta el Hovoruha.

Szavai szerint a válaszadók 60 százaléka ellenzi az adóterhek növelését a nyugdíjak emelése céljából, 53százalékuk ellene van az adók emelésének a településrendezés, a komfortosítás és a szociális kifizetések növelése érdekében.

Ezen kívül a válaszadóknak feltették a kérdést, összességében igazságosnak tartják-e az adókulcsokat. Hovoruha elmondása szerint a lakosság 66 százaléka úgy tartja, hogy az adókulcsok igazságtalanok, 14 százalék nem tudott válaszolni, s csupán 20 százalék tartotta igazságosaknak az adókulcsokat.

A sajtótájékoztatón jelenlévő Marjan Zablockij, az UTESZ elnöke emlékeztetett, a kutatás egyik célja az volt, hogy megállapítsák, tisztában vannak-e vele az ukránok, hogy mennyi adót fizetnek.

„Kiderült, hogy nem tudják, mennyit kell adózniuk, mégis igazságtalannak tartják az adók mértékét” – jegyezte meg.

Rámutatott, a bérek teljes adóterhelése Ukrajnában 41,5 százalék, ami szerinte a legmagasabb a Kijevi Rusz óta.

(unian.ua/Kárpátalja)