Kijevbe várják jövő héten az IMF küldöttségét

2016. május 5., 11:59

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóinak célja, hogy folytassák az IMF és Ukrajna közötti EFF megállapodás keretében zajló együttműködési program felülvizsgálatát – közölte az Ekonomicsna Pravda kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva.

A portál forrásai szerint a Ron van Ruden vezette küldöttség fő célja a május 10–18. közötti látogatással a fiskális és monetáris mutatók értékelése az Ukrajnában végrehajtott, az IMF által támogatott reformok kontextusában.

Az UNIAN emlékeztet, hogy az IMF 2015 márciusában döntött az ukrán gazdaság finanszírozásáról a kibővített finanszírozási mechanizmus révén (Extended Fund Facility – EFF) 17,5 milliárd dollár összegben, négy év időtartamra. A hitel első, 5 milliárd dolláros részletét Ukrajna tavaly március 13-án kapta meg, a második, 1,7 milliárd dolláros részletet pedig 2015. augusztus 4-én folyósították.

Tavaly ősz óta tart az együttműködési program második felülvizsgálata. Ennek keretében Ukrajna és az IMF kérdések egész sorát vitatja meg, köztük a monetáris, bank- és korrupcióellenes politika különböző aspektusaival, a nyugdíjreformmal, valamint a privatizációval kapcsolatosakat. A felülvizsgálat eredményeként az IMF igazgatótanácsának jóvá kell hagynia az ukrán kormányzattal közösen kidolgozott memorandumot, amely az ország további finanszírozásának alapját képezi. A feleknek azonban egyelőre egy sor kérdésben nem sikerült közös nevezőre jutniuk, amit a télen kirobbant ukrán kormányválság is nehezített.

Olekszandr Daniljuk ukrán pénzügyminiszter korábban közölte újságírókkal, hogy Ukrajna készen áll az IMF-misszió látogatására. Sztepan Kubiv kormányfő-helyettes jelezte, hogy Ukrajnának május 1-jéig konkrét rövidtávú tervet kell kidolgoznia az IMF-fel való együttműködésre.

(epravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)