Lemond a meggyanúsított miniszter

2024. április 26., 08:45 , 1208. szám

Április 25-én benyújtotta lemondását Mikola Szolszkij agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszter – jelentette a DW a tárca sajtószolgálatára hivatkozva.

„Igen, kérvényeztem a miniszteri posztról való lemondásomat. Ilyen helyzetben ezt tartom helyes lépésnek. Ha a Legfelső Tanács úgy dönt, hogy elfogadja a lemondásomat, akkor hálás leszek a döntésért, ha úgy dönt, hogy tovább kell dolgoznom, folytatni fogom a munkát” – fogalmazott közleményében Szolszkij.

Mielőtt kinevezték volna a tárca élére, Szolszkij a Nép Szolgája parlamenti frakciójának képviselője és a Legfelső Tanács Agrár- és Földpolitikai Bizottságának elnöke volt.

A minisztert április 23-án 291 millió hrivnya értékű állami föld kisajátításával és további 190 millió hrivnya értékű föld kisajátítási kísérletével gyanúsították meg. Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) azt állítja, hogy a miniszter egy bűnözői csoport feje volt, amelyet az Állami Geodéziai, Térképészeti és Kataszteri Szolgálat (Derzsheokadasztr) szerveinek tisztviselői alkottak, valamint „azok a személyek, akik e szervek tevékenységét felügyelték, az úgynevezett kurátorok”.

A nyomozás megállapította, hogy az érintettek biztosították azoknak az iratoknak a megsemmisítését, amelyek alapján Szumi megyében két állami tulajdonú vállalat állandó földhasználati joggal rendelkezett. Az iratok hiányában a Derzsheokadasztr megyei szervezete jegyzőkönyvet vett fel e földrészlegek önkényes elfoglalásáról.

„Ezt követően a megyei Derzsheokadasztr ellenőrzött tisztségviselőinek segítségével a földrészlegeket előre kijelölt polgárok tulajdonába adták át úgy tüntetve fel a dolgot, mintha azok éltek volna az ingyenes földhöz jutáshoz való jogukkal. Ugyanakkor a földtulajdon megszerzésének feltételeként még azelőtt, hogy megkapták volna, szerződést kellett aláírniuk a bérbeadásáról egy magántulajdonban lévő agrárvállalatnak” – áll az esetről kiadott közleményben.

Szolszkij azt állítja, hogy a szóban forgó események a 2017-től 2018-ig tartó időszakra vonatkoznak, amikor ügyvédi gyakorlatot folytatott. Elmondása szerint az állami tulajdonú vállalatok és azon magánszemélyek közötti vitáról van szó, akiknek törvényes alapon adták át a földet.

Április 25-én a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság elrendelte Mikola Szolszkij előzetes letartóztatásba helyezését, közel 76 millió hrivnya összegű óvadékot állapítva meg számára. Másnap a tárca közölte, hogy a minisztert szabadlábra helyezték, miután letették érte az óvadékot.

(szcs/dw.com)