Felmérés: „Közepes” a mozgósítási hajlandóság

2024. május 6., 09:27 , 1208. szám

Ukrajna polgárai jelezték, hogy rokonaik és barátaik körében tapasztalható a mozgósítás alóli kibújás problémája. Általánosságban elmondható, hogy a mozgósításra való hajlandóság közepes szintű – derül ki a Razumkov Központ Szociológiai Szolgálatának felméréséből, amelyet a korrespondent.net ismertet.

Ezek szerint a válaszadók 25%-a jelezte, hogy környezetük nagy része igyekszik elkerülni a mozgósítást, míg 47%-uk arról számolt be, hogy néhány ismerősük kerüli, néhány pedig készen áll a mozgósításra. Ugyanakkor 10%-uk közölte, hogy ismerőseik többsége készen áll a mozgósításra. Viszonylag magas (18%) azok aránya, akik nem tudtak válaszolni a kérdésre.

A szociológusok szerint, figyelembe véve, hogy a válaszadók utóbbi két csoportjában az ismerősök jelentős része készen áll a mozgósításra, elmondható, hogy a mozgósítási hajlandóság nem alacsony, hanem közepes.

A mozgósítás elkerülésének vágya gyakoribb a keleti régióban. Itt a válaszadók 39%-a jelezte, hogy a mozgósítható ismerőseik többsége igyekszik elkerülni ezt, míg a déli régióban 32%, a nyugati régióban 29%, és a központi régióban 15% volt az arányuk.

A mozgósításra való magas hajlandóságot tapasztalókat is megközelítőleg azonos (5–9%) arányban találtak a kutatók a keleti, déli és nyugati régiók válaszadóinak körében, arányuk valamivel magasabb (15%) a központi régióban.

A felmérést március 21. és 27. között végezték 2 020 válaszadó bevonásával. A kutatás azokra a régiókra terjedt ki, amelyeket Ukrajna kormánya ellenőriz, és amelyekben nem folynak harcok. Az elméleti mintavételi hiba nem haladja meg a 2,3%-ot.

(zzz/korrespondent.net)