Ismét van ukrán a Time százas listáján

2024. április 25., 16:28 , 1207. szám

Az amerikai Time magazin 2024-ben is közzétette a bolygó 100 legbefolyásosabb emberének listáját. Az összeállításban idén is van ukrán Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője személyében – írja az UNIAN hírügynökség.

A magazin hat kategóriába sorolja a 100 kiválasztottat: Művészek, Ikonok, Titánok, Vezetők, Feltalálók és Úttörők. A hat kategória élén találjuk idén: Művészek – Dua Lipa, Ikonok – Taraji P. Henson, Titánok – Patrick Mahomes, Vezetők – Julija Navalnaja, Feltalálók – Jensen Huang, Úttörők – America Ferrera.

A Vezetők kiemelt személyiségéről, Julija Navalnajáról, az elhunyt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij özvegyéről maga Kamala Harris írt a Time-nak. Az Egyesült Államok alelnökét lenyűgözte, hogy az orosz nő a férje halálhírét követően kiállt a müncheni színpadra, és „folytatni akarta ügyét”. Julija Navalnaja „most vezető szerepet vállalt a világ színpadán” – fogalmazott Harris.

Vezetők kategóriában 2022-ben, a teljes körű háború kitörésének évében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök került a lista élére, 2023-ban pedig az államfő feleségét, Olena Zelenszkát választotta be a Time a bolygó 100 legbefolyásosabb embere közé. Így Andrij Jermak személyében immár zsinórban harmadik alkalommal van ukrán szereplője a listának.

Az Elnöki Hivatal vezetőjét Anders Fogh Rasmussen, a NATO korábbi főtitkára méltatta a Time számára.

„Andrij Jermak központi szerepet játszott a kormány működésében. A teljes körű invázió óta eljuttatta az egész világnak Zelenszkij üzenetét, erős hálózatot épített ki Ukrajna barátaiból a Nyugattól a globális délig, összefogva őket a szankcióktól a környezetvédelemig számos kérdésben. […] Andrij Jermak Ukrajna és a demokrácia nagy pillanatában nemcsak egy meghatározó vezetőt szolgál, hanem bebizonyította, hogy maga is az” – írta az exfőtitkár.

(zzz/unian.ua/time.com)