Az USA külügyminisztériuma is felemlegette a „telemaratont”

2024. május 4., 10:34 , 1208. szám

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma az emberi jogok helyzetéről szóló, 2023-ra vonatkozó jelentésében az ukrajnai szólásszabadság megsértése kapcsán tett említést az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamáról, a Jedini noviniról – írja a Jevropejszka Pravda a jelentés szövegére hivatkozva.

Az amerikai külügyi tárca megjegyzi, hogy Ukrajna Alkotmánya és törvényei biztosítják a véleménynyilvánítás szabadságát, beleértve a sajtót és más tömegtájékoztatási eszközöket, de a hatóságok nem mindig tartották tiszteletben ezeket a jogokat.

Emlékeztetnek, hogy Volodimir Zelenszkij elnök 2022 februárjában, az Ukrajna elleni teljes körű invázió megindulása nyomán aláírta a hadiállapot bevezetéséről szóló rendeletet, amely lehetővé tette a média szabadságának további korlátozását.

„Például a nemzeti telemaraton – a háborús tudósításokkal kapcsolatban a kormány irányvonalát követő csatornák rotációs platformja – precedens nélküli ellenőrzést biztosított a főműsoridőben sugárzott televíziós hírek felett.

Ezenfelül egyes sajtóorgánumok már 2022 tavaszán beszámoltak a jövedelmező földfelszíni műsorszolgáltatási szerződésektől való elesésükről és a nyomásgyakorlásról az Elnöki Hivatal részéről” – áll a jelentésben.

A dokumentum azt állítja, hogy a kormány betiltotta, blokkolta vagy szankcionálta azokat a sajtóorgánumokat és újságírókat, akiket veszélyesnek ítélt a nemzetbiztonságra, vagy akik olyan álláspontot fogalmaztak meg, amely a hatóságok szerint aláásta az ország szuverenitását és területi integritását.

„A kormányt bíráló szónokok egy része szintén feketelistára került a kormányzati hírműsoroknál. A kormányt bíráló oknyomozó újságírók időnként negatív kampányok célpontjaivá váltak a közösségi médiában, néha a kormánybarát csatornákon keresztül” – olvasható a jelentésben.

Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor megjegyezte, hogy néhány kivételtől eltekintve az ukrán kormány irányítása alatt álló területeken az egyének általában nyilvánosan és a magánéletben bírálhatták a kormányt, s megvitathatták a közérdekű kérdéseket anélkül, hogy hatósági megtorlástól kellett volna tartaniuk.

(szcs/eurointegration.com.ua)