Budanov: Nehéz időszak vár Ukrajnára, de nem katasztrofális

2024. április 25., 14:15 , 1207. szám

Nehéz időszak vár Ukrajnára a közeljövőben, de nem katasztrofális – jelentette ki egyebek mellett Kirillo Budanov, az ukrán Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főosztályának vezetője a BBC News Ukrajinának adott, április 22-én közölt interjúban.

Szerinte a helyzet május közepén – június elején éleződhet ki, többek között a fronton is. Budanov azonban arról biztosított, hogy semmi rendkívüli nem fog történni, Ukrajna ismeri Oroszország terveit.

„Értékelésünk szerint meglehetősen nehéz helyzet vár ránk a közeljövőben, de nem katasztrofális, ezt is meg kell érteni. Nem lesz Armageddon, ahogyan mostanában sokan kezdik mondogatni. De május közepétől lesznek problémák” – jelentette ki.

Budanov arról biztosított, hogy jelenleg nincs ok „Ukrajna stratégiai vereségében hinni”, az Oroszországi Föderáció Kijev elleni esetleges második offenzívájáról szóló találgatások pedig „alaptalanok”.

A fronton tapasztalható problémák kapcsán megjegyezte, hogy Ukrajnának is vannak sikerei, többek között az első orosz Tu–22M3 stratégiai bombázó lelövése április 19-én, amelyről az Oroszországi Föderáció a H–22-es rakétákat indította Odesszára.

Elismerte, hogy Oroszország tényleges sikereket mutatott fel Avgyijivka elfoglalásával, ugyanakkor szerinte „túl korai még bármi másról beszélni”.

Budanov megjegyezte, hogy a Kreml nem adta fel az ukrajnai helyzet destabilizálására irányuló terveit. Szerinte a Majdan–3 orosz különleges művelet folytatódik. Mint rámutatott, ezért, és nem az Azov parancsnokainak Törökországból való visszatérése miatt lassult le a fogolycserék üteme, mert „Oroszország minden lehetséges tényezőt kihasznál a társadalmi feszültség szítására”.

(ntk/bbc.com)