Ukrajnáról tanácskoztak a G7 külügyminiszterei

2024. április 24., 09:56

A legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 csoport bejelentette szándékát, hogy megerősítik a légvédelmet Ukrajnában, amely ellen az Oroszországi Föderáció agressziós háborút folytat – írja a Jevropejszka Pravda a G7 országok külügyminisztereinek és az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének közös közleményét ismertetve, amelyet múlt héten, az olaszországi Capri szigetén tartott tanácskozásukon fogadtak el.

„Kifejezzük eltökéltségünket. […] Ukrajna légvédelmi képességeinek megerősítése iránt emberi életek mentése és a kritikus infrastrukturális létesítmények védelme érdekében” – áll a dokumentumban.

A G7 országok külügyi vezetői és az uniós diplomácia irányítója közleményükben elítélték az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni agressziós háborúját és megerősítették „rendíthetetlen elszántságukat” a szabadságát, szuverenitását, függetlenségét és nemzetközileg elismert határain belüli területi integritását védelmező demokratikus Ukrajna támogatására.

„Követeljük, hogy az Oroszországi Föderáció haladéktalanul, teljesen és feltétel nélkül vonja ki fegyveres erejét és haditechnikáját Ukrajna nemzetközileg elismert területéről. Oroszország akár ma véget vethet ennek a háborúnak” – jelezték a diplomaták.

Felszólítottak minden országot, hogy ne támogassák, és ne nézzék el Oroszország erőszakos területszerzési kísérleteit, és kijelentették, hogy soha nem fogják elismerni az oroszok által Ukrajna ideiglenesen megszállt területein tartott, múltbeli vagy jövőbeli úgynevezett „népszavazások” vagy „választások” legitimitását, valamint azok eredményeit.

„Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajna önvédelemhez való jogát, és megerősítjük elkötelezettségünket Ukrajna hosszú távú biztonsága mellett. [...] Növeljük Ukrajnának nyújtott védelmi és biztonsági segítségünket, valamint növeljük termelési és ellátási képességeinket Ukrajna megsegítése érdekében” – áll a közleményben.

A diplomaták azt is kijelentették, hogy támogatják azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy segítsenek Ukrajnának egy olyan jövőbeni fegyveres erő kiépítésében, amely képes az önvédelemre és bármilyen agresszió elrettentésére.

(szcs/eurointegration.com.ua)