Felfüggesztenék az orosz hadifoglyok telefonálási jogát

2024. április 18., 14:42 , 1206. szám

A lakossági petíció, amely indítványozza, hogy függesszék fel az orosz hadifoglyok jogát a telefonos kapcsolattartásra, megkapta a szükséges számú támogató szavazatot, így a kérdést meg kell fontolnia a miniszteri kabinetnek – jelentette az Ukrajinszka Pravda a miniszteri kabinet honlapja nyomán április 12-én.

Inna Turova, a petíció kezdeményezője szerint az ukrán hadifoglyok hozzátartozói nem rendelkeznek semmilyen információval sem szeretteik egészségi állapotáról, sem a hollétükről.

„A hónapok óta tartó kérés és követelés ellenére sem hallhatjuk védőink hangját, hogy megbizonyosodjunk róla, valóban életben vannak. Csak keveseknek adatott meg közülünk ez a boldogság. Leveleket írunk férjeinknek, fiainknak és testvéreinknek, de még azt sem tudjuk, hogy eljutnak-e hozzájuk. Az ICRC legalább olyan határozottan hallgat erről, mint az oroszok” – írja arra uralva, hogy a Vöröskereszt csak szűkszavú tájékoztatást ad az ukrán hadifoglyok oroszországi helyzetéről.

Turova ugyanakkor megjegyzi, hogy a fogságba esett oroszok felhívhatják hozzátartozóikat.

„Fogságba ejtett ellenségeink már régen írtak és felhívták hozzátartozóikat. És ellenségeink hozzátartozói nyugodtan élnek, tudván azok biztosított sorsáról, akik minket megölni jöttek. Tudják, hogy Ukrajna kormánydokumentumban rögzítette az orosz hadifoglyok jogát a telefonbeszélgetésekhez, bár erről egyáltalán nem rendelkezik a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló 1949. évi genfi egyezmény, amely csak a levelezést garantálja” – mutat rá.

A petíció szerint a fogságba esett ellenségekkel való bánásmódnak „észszerű határokat kell szabni”. Ezért szorgalmazzák szerzői az orosz hadifoglyok telefonos kapcsolattartási jogának felfüggesztését mindaddig, amíg Oroszország nem biztosítja az ukrán védők számára is ezt a lehetőséget.

„Az elfogott ellenségek további lehetőségeinek a kapcsolattartásra rokonaikkal az Oroszországi Föderáció védőink vonatkozásában folytatott politikájától kell függnie” – áll a petícióban.

Március 22. óta a petíció több mint 25 000 szavazatot kapott. Ezek után a miniszteri kabinetnek mérlegelnie kell a kérdést, és tájékoztatni döntéséről a közvéleményt.

(zzz/pravda.com.ua)