Kijevben a katonák háborús szolgálati idejének korlátozásáért tüntettek

2024. május 1., 10:24 , 1208. szám

Másfél száz nő és gyermek, valamint több tucat közéleti aktivista gyűlt össze múlt szombaton, április 27-én a kijevi Függetlenség téren (Майдан Незалежності) követelve, hogy a kormányzat határozza meg a katonai szolgálat időtartamát az önkéntesek és más katonák számára, akik már hosszú ideje védik Ukrajnát az orosz agresszióval szemben – jelentette a DW.

A katonák hozzátartozói, családtagjai a következő jelszavakat írták transzparenseikre: „A hősök nem rabszolgák!”, „Néhányuk vállán nem lehet megnyerni a háborút”, „Jogokat a védőknek!” A demonstrálók felszólították a Legfelső Tanács képviselőit, hogy fogadják el a katonák leszereléséről szóló törvényt, a szónokok pedig az összegyűltek előtt felszólalva tagadták azokat a vádakat, miszerint azt akarnák elérni, hogy védtelen maradjon a frontvonal.

„Hozzátartozóink, az első napokban-hónapokban hadba vonuló önkéntesek megtették a lehetetlent és megállították az ellenséget. Ám az elfogadott mozgósítási törvényben nincs meghatározva a szolgálat határideje. Tiszteletlenségnek tartjuk ezt az önkéntesekkel szemben, akik rabszolgákká váltak” – mondta el a DW-nek a Krivij Rihből érkezett Lilija Cjoma, a Katonák Hozzátartozói egyesület aktivistája. Férje, testvérei és több rokona az Oroszországi Föderáció teljes körű inváziójának kezdete óta harcol.

 (pszv/dw.com)