Gépkocsik luxusadója: Ukrajnában nem luxus a Ferrari

2024. április 8., 09:27 , 1204. szám

Azon személygépkocsik idei listájáról, amelyek után tulajdonosaiknak meg kell fizetniük a 25 000 hrivnyás, „luxusadóként” is emlegetett közlekedési adót, néhány ismert márka teljesen hiányzik, valamint olyan banális hibákat tartalmaz a jegyzék, amelyek kiskapuként szolgálhatnak az adófizetés elkerüléséhez – jelentette a Bihus.Info.

Mint ismeretes, az évi 25 ezer hrivnyás közlekedési adót az olyan, legfeljebb ötéves autók után kell megfizetni, amelyek átlagos piaci értéke meghaladja a minimálbér 375-szörösét (idén ez mintegy 2,7 millió hrivnya). Az átlagos piaci értéket egy speciális képlet alapján számítják ki.

„Az adóköteles gépkocsik listáját a Derzszovnyisinform állami vállalat állítja össze, s a Gazdasági Minisztérium honlapján teszik közzé. Ebben feltüntetik a konkrét márkákat, modelleket, a motortérfogatokat, a gépkocsi korát, valamint a konfigurációt vagy a változatot, amelyért fizetni kell, hogy a tulajdonosok tisztában legyenek vele: a járművük adóköteles” – áll a riportban.

Az újságírók azonban kiderítették, hogy azon járművek listáján, amelyek tulajdonosainak 2024-ben közlekedési adót kell fizetniük, egyáltalán nem szerepelnek Ferrarik.

„Az auto.ria weboldal szerint ezek a legdrágábbak az ukrán autópiacon. Jelenleg két 2022-es SF90-est 650 000 és 800 000 dollárért árulnak – a drágábbik a 25 éves milliomos, Olekszandr Szlobozsenko gyűjteményének része volt” – derül ki a riportból.

Ezenkívül a Gazdasági Minisztérium honlapján található listáról hiányoznak a Rolls-Royce-ok. Ennek a brit márkának az autóit használja több ukrán parlamenti képviselő is. Sztepan Ivahiv, Szuto Mamojan és Hennagyij Vacak képviselőket egyaránt Cullinan crossovereken látták – teszi hozzá a Bihus.Info.

„A Vacak cukrászház birtokol egy Rolls-Royce Ghost szedánt és egy Lamborghini Urus crossovert is. Ennek az olasz márkának az autói sem szerepelnek az idei listán a Gazdasági Minisztérium honlapján” – írják a cikk szerzői.

Ugyancsak hiányoznak a listáról a McLaren, az Alpina autók, számos, az árkritérium alapján adóköteles Mercedes-Benz modell stb.

Emellett a lista olyan hibákat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy még a jegyzékben szereplő autók némelyike után is elkerülhető az adófizetés – hangsúlyozzák az újságírók. Így három Bentley modellnél helytelen motortérfogat lett megadva, a Mercedes-Maybach szedánok pedig helytelenül MaVbachként szerepelnek.

(pszv/bihus.info)